UDMR NU MAI ATINGE PRAGUL ELECTORAL!

16 mart.

 

UDMR mai atinge pragul electoral?! 94.114 maghiari din România, înscriși pe listele electorale ungare

 
TRAIAN BASESCU - CONSULTARI - UDMR

O informație interesantă vine din Ungaria, unde autoritățile au anunțat că până în acest moment 94.114 de etnici maghiari din România au solicitat să fie trecuți pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din Ungaria.

Peste 210.000 de etnici maghiari care au primit cetăţenie ungară, dar care nu dispun de o adresă permanentă în Ungaria, au solicitat  să fie înregistraţi pentru alegerile legislative din 6 aprilie, conform unor informaţii publicate de site-ul Biroului Electoral Naţional de la Budapesta, citat de MTI. Până în prezent, 174.369 de maghiari au fost înregistraţi pentru a putea vota – 94.114 din România, 26.937 din Serbia, 1.977 din Germania şi 1.017 din SUA. Biroul a înregistrat şi 3.334 de solicitări de la maghiari din ţări care interzic dubla cetăţenie.

Datele sunt provizorii având în vedere că etnicii maghiari care nu dispun de o adresă permanentă în Ungaria se pot înregistra pentru aceste alegeri până la data de 22 martie.

Până aici nimic alarmant pentru partidele maghiare din România, însă este normal să ne întrebăm ce se va întâmpla în cazul în care aceiași etnici maghiari se vor decide să voteze la alegerile europarlamentare tot pentru reprezentanții Ungariei în Parlamentul European și nu pentru candidații UDMR.

Vestea cel mai probabil le dă fiori și explică, de altfel, reacția liderului UDMR Kelemen Hunor față de extremiștii care au manifestat la Târgu Mureș. Atunci Hunor spunea, nici mai mult nici mai puțin, că protestatarii de extrema dreapta din Ungaria ar fi ”trebuit să manifesteze în Ungaria, si nu la noi”.

Pe de altă parte, liderul UDMR îi atenționa, în data de 1 martie, pe colegii din Consiliul Reprezentanţilor Unionali că Uniunea riscă să fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare. El arăta atunci că trebuie să existe preocupare pentru “toate locurile” unde există reprezentare a comunităţii maghiare din Ardeal, “nu numai la Bruxelles, ci şi la Bucureşti sau Budapesta, oriunde se iau decizii referitoare la viaţa comunităţii maghiare din România, să nu fim lăsaţi deoparte”. Hunor a subliniat, totodată, că “lucrurile se vor referi la reprezentarea comunităţii maghiare din ultimii 25 de ani şi următorii 25″ şi că “ar fi indicat” ca Uniunea să aibă reprezentanţi în PE. “Dacă suntem în stare să creştem sentimentul de siguranţă al maghiarilor din România, va fi bine şi pentru noi”, mai spunea Hunor.

Rămâne de văzut, în aceste condiții, cine va avea câștig de cauză, având în vedere că un rol deosebit de important în acestă ecuație îl va avea în continuare pastorul Laszlo Tokes, dar  și jocurile politice pe care le va face acesta în viitorul apropiat.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: