GUVERNATORUL LUCIFER BASESCU AL ROMANIEI A DECLARAT LUNI CA „LICURICIUL CEL MARE”,BARACK OBAMA ,PRESEDINTELE USA A ORGANIZAT SUMMITUL DE LA HAGA,AL CARUI OBIECTIV ESTE REDUCEREA TERORISMULUI NUCLEAR!

24 mart.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că Summitul Securității Nucleare de la Haga, la care participă și România, este organizat la inițiativa președintelui Statelor Unite Barack Obama, iar principalul obiectiv al Summitului este reducerea terorismului nuclear.

 

„Aceasta este a treia ediție a Summitului, prima ediție s-a desfășurat la Washington, a doua la Seul, unde a participat și România, iar cea de-a treia se desfășoară astăzi și mâine (luni și marți) la Haga și este inițiativa președintelui Obama. Obiectivele principale ale Summitului sunt legate de reducerea amenințării terorismului nuclear, este principalul obiectiv, iar al doilea este legat de prevenire achiziționării de materiale nucleare de către teroriști sau de către organizații neautorizate”, a declarat Băsescu la Aeroportul Otopeni înainte de a pleca la Haga.

 

El a adăugat că există și un aspect național care se referă la angajamentele pe care și le-a asumat fiecare țară în așa fel încât operațiunile care implică activități nucleare să nu pericliteze siguranța cetățenilor.

 

„La Summitul de la Seul o serie întreagă de state și-au luat angajamente cu privire la acțiunile în teritoriul național, dar și legate de cooperarea antiteroristă în spațiul internațional precum și legat de tranzitul materialelor nucleare. Acest summit va face o trecere în revistă a modului cum statele care ți-au luat angajamente le-au dus la îndeplinire și va fi un nou set de angajamente pe care statele participante și le vor lua. Este extrem de important faptul că România este una din cele 32 de țări ale lumii care deține tehnologia întregului proces de fabricație a combustibilului nuclear: extragere din mină, procesare, ardere în reactor și tratarea reziduurilor. Din acest punct de vedere, România este una din țările extrem de importante în ceea ce privește modul cum gestionează activitățile nucleare pe teritoriul național. Alte țări care la Summitul de la Seul și-au luat angajamente alături de România mai sunt Marea Britanie, Indonezia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Italia, Olanda și altele”, a precizat șeful statului.

Băsescu a menționat că obiectivul Summitului este extrem de important într-o lume în care tot mai mulți au tendința de a deține tehnologii nucleare dar nu întotdeauna în scopul utilizării pașnice.

„Astfel de dezbateri la nivel de șefi de state au o anume specificitate spre deosebire de alte tipuri de summituri, acest Summit se bazează pe angajamentele voluntare ale statelor, angajamente care în același timp se corelează la nivel internațional dar, cel mai important lucru care trebuie făcut în activitățile nucleare este în mod categoric transparența, informarea reciprocă asupra capabilităților, asupra măsurilor, asupra securizării, în așa fel încât activitățile nucleare să nu fie un risc ci să fie un beneficiu pentru omenire. Voi valorifica șansa că foarte mulți șefi de stat sunt prezenți la Haga și în afara Summitului, voi informa cu privire la situația din regiune, la nevoia de repoziționare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activităților militare din ultimele luni ale Federației Ruse și așa mai departe”, a spus șeful statului.

 

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului la Haga fac parte consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și reprezentanți ai Comisiei naționale pentru controlul activităților nucleare și Agenției nucleare și pentru deșeuri radioactive.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: