1 APRILIE, PRIMAVARA SCUMPIRILOR!

1 apr.

Carburanții se vor scumpi, de la 1 aprilie, cu circa 40 de bani, tariful la gaze va crește cu 2% pentru populație și cu 5% pentru consumatorii non-casnici, iar acciza totală la țigarete se va majora cu 3,16&.

 

Pe de altă parte, tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea prețului final al apelurilor la puncte fixe, dar și mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenți/minut, respectiv la 0,96 eurocenți/minut.

*Acciza pentru benzină și motorină va crește cu 7 eurocenți de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanților de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o ordonanță de urgență prin care va reglementa modul în care transportatorii rutieri își pot recupera patru cenți din acciza la carburanți.

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, acciza la motorina utilizată drept carburant în transportul rutier de mărfuri cu autovehicule cu greutatea maximă autorizată de peste 7,5 tone și în transportul de călători, exclusiv transportul public de călători, cu autovehicule de peste opt locuri, va scădea cu 40 de euro/1.000 de litri.

‘Este supusă unui nivel de accize diferențiat stabilit prin diminuarea cu 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă, a nivelului standard prevăzut (…) motorina utilizată drept carburant pentru motor în următoarele scopuri — a) transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută autorizată de cel puțin 7,5 tone; b) transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea autovehiculelor și a remorcilor acestora’, se arată în proiectul de act normativ.

Ca urmare a acestei reduceri, rata accizei aplicată după 1 aprilie 2014 este de 360,395/1.000 litri pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

*Gazele pentru populație se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor, agreat de Guvernul României, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.

„La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici’, a declarat președintele instituției, Niculae Havrileț, în urmă cu o săptămână.

Calendarul de liberalizare a pieței gazelor cuprinde dereglementarea totală pentru consumatorii casnici începând cu 31 decembrie 2018. De la acea dată, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plăti tarife reglementate.

Pentru firme, prețul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.

 

Prețul reglementat al energiei electrice nu va fi modificat de la 1 aprilie, a mai spus președintele ANRE.

Havrileț a arătat că electricitatea s-ar putea ieftini pe parcursul acestui an, în funcție de evoluția prețurilor pe bursa de specialitate.

* Acciza specifică la țigarete va crește de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de țigarete (plus 3,16%).

Acciza ad valorem va scădea ușor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de țigarete, față de 79 euro/1.000 de țigarete în prezent.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice /MFP/, scade procentul accizei ad valorem, raportată la prețul de vânzare cu amănuntul, și crește nivelul accizei specifice — componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanță cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat și fix, indiferent de preț.

Ca produse supuse accizelor, țigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de țigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra prețului de vânzare cu amănuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru țigarete, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2013 — 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 țigarete.

La începutul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuală a inflației calculată în septembrie, peste nivelul de curs din 2012.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel

*Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea prețului final al apelurilor la puncte fixe, dar și mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenți/minut, respectiv la 0,96 eurocenți/minut.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de rețele a fost agreată de Comisia Europeană /CE/, astfel încât, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, în România se va plăti 0,14 eurocenți/minut (de la 0,67 eurocenți/minut, în prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile prețul scade de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

Potrivit ANCOM, la fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferențiate în funcție de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, rețele naționale sau internaționale).

Cu această ocazie, ANCOM a stabilit și noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toți furnizorii de rețele de comunicații, respectiv pentru serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile de linii închiriate segmente terminale și serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: