CRISTIAN PARVULESCU,PRESEDINTE AL ASOCIATIEI „PRO-DEMOCRATIA” SI COORDONATOR AL FORUMULUI CONSTITUIONAL,ATAC DEVASTATOR LA ADRESA LUI TRAIAN BASESCU:”CEL MAI SLAB PRESEDINTE DIN EUROPA!”

26 apr.

basescu1

Traian Băsescu a fost, de-a lungul celor două mandate, un „preşedinte jucător”. Acuzat de multe ori că şi-a depăşit atribuţiile, Băsescu este creditat cu multe „fapte de vitejie” care îi scot în evidenţă puterea deţinută timp de 10 ani. Totuşi, un analist politic susţine că preşedintele României este cel mai slab dintre toţi preşedinţii din Europa, conform atribuţiilor constituţionale.

Cristian Pîrvulescu, preşedinte al Asociaţiei „Pro Democraţia” şi coordonator al Forumului Constituţional, a vorbit în cadrul unui eveniment desfăşurat la Timişoara despre situaţia preşedintelui în actuala şi în viitoarea constituţie. Conform acestuia, preşedintele României nu are puteri. Puterea preşedintelui stă doar în forţa partidului din care provine şi controlul majorităţii parlamentare.

„Preşedintele României are mai puţină putere decât preşedintele Italiei, care este ales de către parlament. Dovadă: preşedintele Italiei poate oricând dizolva parlamentul, preşedintele României nu poate. Mai mult decât atât, nu aveţi un preşedinte mai slab în Europa. Poate fi oricând suspendat de Parlament. Nicio altă constituţie, cu excepţia celei austriece, nu prevede acest lucru. Este de fapt o republică parlamentară cu preşedinte ales prin vot direct. Numai că preşedinţii, fiind şefi de partid, îşi doresc să controleze întreaga politică executivă. Când nu există o coabitare ca în momentul de faţă, şi reuşesc”, a declarat Pîrvulescu.

Politologul le propune partidelor să nu schimbe Constituţia în funcţie de caracterul unor persoane, pentru a nu genera crize politice. „Poate că ar trebui ca politicienii să se schimbe în funcţie de instituţii şi nu instituţiile în funcţie de politicieni”, spune Pîrvulescu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: