PRIMARUL BACAULUI,ROMEO STAVARACHE SI CLANUL SAU PE URMELE LUI DUMITRU SECHELARIU: LUAT LA TINTA DE DNA!

20 mai

 

 

Încet încet Romeo Stavarache se apropie de “performanțele” fostul edil al Bacăului, Dumitru Sechelariu. Procurorii DNA suspectează acte grave de corupție la Primăria Bacău. Dovadă stau recentele percheziții efectuate la Primăria Bacău, la Ziarul de Bacău, 1TV Bacău, o serie de firme și domicilii ale apropiaților actualului primar care deține și funcția de vicepreședinte național al PNL.

Romeo Stavarache este trimis în judecată pentru tentativă la abuz în funcţie, cumnatul său – Marius Stănilă a fost încătuşat pentru un an şi patru luni, verişorul Liviu Cenuşă a fost percheziţionat  vineri la domiciliu, fiind suspectat pentru fapte de corupţie, iar cumătrul edilului, Constantin Apostol, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, a primit o condamnare de doi ani, cu suspendare, dar sentinţa nu este definitivă.
 
Clanul care s-a strâns în jurul primarului Bacăului, Romeo Stavarache a intrat în atenţia procurorilor DNA, pentru fapte grave de corupţie. La adresa apropiaţilor şi membrilor familiei  au fost formulate o serie de învinuiri grave.
 
Vineri, 16 mai, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut percheziţii la mai multe firme din Bacău, care aparţin unor oameni de afaceri liberali, abonaţi la banii publici ai Primăriei Bacău. Descinderile au avut loc şi la domiciliul verişorului lui Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă, proprietarul unui ziar local şi a omului de afaceri liberal, Liviu Goian, care deţine o televiziune locală şi este preşedintele unei asociaţii sportive.  Oamenii legii verifică deturnarea unor fonduri importante, atribuite de Primăria Bacău, pe legea 350/2005, a finanţărilor nerambursabile. 
 
Numai în anii 2010-2012, Liviu Goian a primit finanţări de peste 2 milioane de euro, de la Primăria Bacău, pentru Asociaţia Sport Club Bacău, care patronează o echipă de fotbal din Liga a II-a. Alţi bani au venit pentru televiziune. În 2014, aceeaşi asociaţie a primit 2,8 milioane de lei, deşi performanţele echipei şi onorariile sportivilor sunt departe de a justifica o astfel de sumă.
 
Liviu Cenuşă, verişorul lui Romeo Stavarache, a primit în ultimii ani peste un milion de lei, de la Primăria Bacău, prin firma SSC Invest SRL, pentru publicitate. Între timp, verişorul edilului şi-a ridicat o vilă în apropierea Bacăului, care însă nu este pe numele lui.
 
Romeo Stavarache a fost trimis în judecată pe 4 aprilie, de DNA Bacău, pentru fapte de corupţie. În acest dosar, edilul este acuzat de tentativă de abuz în funcţie, la acordarea ilegală a unui apartament social, către un angajat din primărie. Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, edilul băcăuan figurează, în calitate de învinuit şi în dosarul pentru care au avut loc percheziţiile săptămâna aceasta. Totodată, procurorii Judecătoriei din Bacău au început urmărirea penală faţă de Romeo Stavarache şi în cazul unor finanţări, date către asociaţia sportivă condusă de cumătrul Constantin Apostol,  Asociaţia Top Sport Bacău, care patronează destinele echipei de handbal  masculin Ştiinţa Bacău.
 
Marius Stănilă, cumnatul lui Romeo Stavarache, a fost condamnat definitiv, pe 14 mai, pentru şantaj şi abuz în funcţie. Fost maistru militar, Stănilă a primit de la primarul Stavarache funcţia de director de marketing la CET. În urmă cu doi ani, Marius Stănilă a refuzat să mai semneze un contract de furnizare de energie electrică faţă de Pista de Karting din Bacău, pe motiv că este deranjat de anchetele de presă din ziarul Deşteptarea, care aparţinea fostului primar băcăuan Dumitru Sechelariu. Mai mult, Stănilă a condiţionat acordarea de energie, cu blocarea investigaţiilor, la adresa lui şi a primarului Stavarache.
 
Cumătrul Constantin Apostol, directorul ADR NE, care i-a botezat o fetiţă edilului băcăuan în 1997, este trimis în judecată de procurori pentru fals şi uz de fals, de pe urma căruia a reieşit un prejudiciu important la o finanţare europeană atribuită soţiei deputatului liberal băcăuan Lucian Ciubotaru. Apostol a fost condamnat la 2 ani de închisoare, dar decizia nu este încă definitivă. Deşi este inculpat într-un dosar DNA, Apostol conduce, în continuare,  cea mai importantă instituţie regională, responsabilă de acordarea fondurilor europene.
 
De când este Romeo Stavarache primar, din 2004, apropiaţii şi familia au cunoscut ce înseamnă prosperitatea. Şi-au ridicat vile, sedii de birouri şi şi-au cumpărat şi un avion. În timp ce Apostol şi Stavarache deţin împreună clădirea de sticlă 30 Avenue, Cenuşă are un ziar local şi a făcut mai multe afaceri publice dubioase, iar Marius Stănilă, fostul maistru militar, are împreună cu câţiva prieteni, un avion, scrie Adevarul.
 
Primăria Bacău este în mijlocul unui scandal determinat de deturnarea unor sume fabuloase, care s-au scurs prin intermediul apropiaţilor primarului băcăuan Romeo Stavarache. Astăzi, procurorii au ridicat documente din mai multe locuri din Bacău.
 
Surse din rândul avocaţilor afirmă că un prim control a fost efectuat la Primăria Bacău, instituţie care a acordat mai multe finanţări nerambursabile, pentru care ar fi semnat facturi şi deconturi în fals. Totodată, au mai fost verificate firmele omului de afaceri liberal Liviu Goian şi Asociaţia Sport Club Bacău, pe care acesta o conduce.
 
Percheziţii au avut loc şi acasă la verişorul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă, care a obţinut mai multe finanţări pentru ziarul local pe care-l patronează, dar şi la sediul publicaţiei. „Am auzit şi eu că au avut loc percheziţii la sediul mai multor firme din Bacău. La momentul de faţă, mai multe nu ştiu“, a precizat avocatul Cristian Cojocaru.
 
Alte informaţii despre percheziţiile din Bacău sunt aşteptate să vină chiar de la DNA.„Nu pot nici să vă infirm, dar nici să vă confirm. Rămâne la latitudinea biroului de presă al DNA să transmită un punct de vedere“, a precizat procurorul Daniel Apetroaie.
 
Verificările procurorilor s-ar putea extinde şi asupra altor finanţări care au născut controverse. Chiar şi Curtea de Conturi a opinat că în cadrul organizării Zilelor Bacăului sau a spectacolului Romanian Top Hits a fost încălcată legislaţia, iar prejudiciul ar depăşi 100 de mii de euro. Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici nu a răspuns apelurilor telefonice, iar Romeo Stavarache este în plină campanie electorală, în Bucureşti, scrie Adevarul.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: