SEFA ICCJ ,FOST PROCUROR ,ACUM JUDECATOR ,CSM SI DERAPAJUL DE LA DEMOCRATIE!

11 iul.

 

DERAPAJ DE LA DEMOCRATIE – Sefa ICCJ Livia Stanciu vrea ca CSM sa aiba drept sa-i amendeze pe cei care acuza abuzurile din Justitie: “Doar publicarea unui comunicat in care CSM apara independenta Justitiei sau reputatia profesionala nu este suficient… Ar trebui moficata legea si prevazuta o sanctiune administrativa”. Stanciu il are aliat pe judecatorul Horatius Dumbrava: “Ar fi util sa dam un rol mult mai activ, in sensul in care sa putem sanctiona administrativ”

La CSM se coace un plan de pedepsire a oricui indrazneste sa critice sau sa semnaleze abuzuri ale magistratilor sau nereguli comise de acestia. Evident, principalii vizati sunt jurnalistii incomozi pentru membrii Consiliului si ceilalti capi ai Justitiei. Concret, este vorba despre sporirea atributiilor CSM, care sa aiba si rolul de a-i sanctiona administrativ pe cei care incalca independenta Justitiei sau reputatia profesionala a judecatorilor si procurorilor, chestiuni care in prezent sunt semnalate prin intermediul unor comunicate de presa. O asemenea prevedere este una cat se poate de aberanta, in conditiile in care in niciun stat european si democratic un Consiliu Judiciar nu se poate substitui Justitiei. De asemenea, o asemenea putere acordata CSM ar reprezenta un grav atentat la libertatea de exprimare, in conditiile in care membrii Consiliului ar putea folosi oricand acest instrument pentru a se razbuna pe jurnalistii, politicienii sau justitiabilii care ii deranjeaza in vreun fel.

Ideea privind sporirea puterilor CSM in sensul ca aceasta institutie sa poata dispune sanctiuni administrative a fost enuntata de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto), miercuri, 9 iulie 2014, la finalul sedintei Plenului CSM. Este drept, sefa ICCJ a achiesat la o idee lansata in sedinta din 18 iunie 2014 de judecatorul Horatius Dumbrava, care a pus in discutie posibilitatea ca CSM sa poata aplica sanctiuni administrative.

Astfel, Livia Stanciu a explicat ca remiterea unui cominicat de presa de catre CSM privind incalcarea independetei Justitiei sau afectarea reputatiei profesionare nu mai este suficienta. Sefa Inaltei Curti considera ca este necesara schimbarea legii si acordarea CSM a dreptului de a sanctiona administrativ:

Mie mi se pare ca doar publicarea ulterioara a unui comunicat de presa in care Consiliul Superior al Magistraturii apara independenta justitiei sau apara reputatia profesionala sau imaginea judecatorului, procurorului vizat ori imaginea si prestigiul justitiei in ansamblu, nu este suficient. Cred ca ar trebui moficata legea si prevazuta o sanctiune administrativa, deci atentie nu alt gen de sanctiune, pentru astfel de situatii, pentru ca vedem foarte bine intotdeauna rapoarte intocmite de catre Inspectia Judiciara, si aici probabil ca ati vazut si dumneavoastra, raportul are in spate ample documente care stau la baza concluziilor pe care le-a formulat Inspectia Judiciara si eu zic ca acestea pot reprezenta suficiente probe, ca sa spun asa, pentru o eventuala sanctiune administrativa care ar trebui sa fie luata”.

Dumbrava: “Noi ne-am gandit aici, si cred ca ar fi util in prevederile legislative, sa dam un rol mult mai activ, ma rog, CSM-ul, daca membrii Consiliului vor accepta, in sensul in care sa putem sanctiona administrativ astfel de practici”

Sporirea puterilor CSM, in sensul ca aceasta institutie sa poata da sanctiuni administrative, a fost mentionata si in timpul sedintei din 9 iulie 2014. Mai exact, ea a fost adusa in discutie de judecatorul Horatius Dumbrava, in contextul analizarii acuzatiilor aduse de Bercea Mondial impotriva sefei ICCJ, Livia Stanciu, si sefei DNA, Laura Codruta Kovesi:

Noi ne-am gandit aici, si cred ca ar fi util in prevederile legislative, sa dam un rol mult mai activ, ma rog, CSM-ul, daca membrii Consiliului vor accepta, in sensul in care sa putem sanctiona administrativ astfel de practici. Pentru ca sa asteptam dupa Consiliul National al Audiovizualului care lucreaza de cateva saptamani nu stiu daca e o solutie”.

Aceeasi idee ca CSM sa poata sanctiona adminstrativ orice justitiabil, politician sau jurnalist care reclama abuzuri in Justitie a fost discutata insa si in sedinta de plen din 18 iunie 2014. Atunci, acelasi Horatius Dumbrava a propus modificarea Legii 317/2004 privind functionarea CSM: “Este cazul sa ni se dea acest atribut de sanctiune administrativa, altfel noi tot dam comunicate”.

Initiativa lui Dumbrava a fost imbratisata pe loc de judecatoarea Livia Stanciu, care a amintit ca a mai facut o astfel de propunere: “Am mai facut o propunere la o sedinta anterioara. Simpla remitere a unui comunicat de presa…”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: