PREMIERUL FRANCEZ MANUEL VALLS,A PREZENTAT LUNI DEMISIA GUVERNULUI.PRESEDINTELE FRANTEI FRANCOIS HOLLANDE,L-A INSARCINAT SA FORMEZE UN NOU GUVERN!

25 aug.

MANUEL VALLS DÉFEND SON BILAN
Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni demisia guvernului, a anuntat presedintele Francois Hollande, care l-a însarcinat cu formarea unui nou executiv, informeaza EFE.

‘Componenta (noului guvern) va fi anuntata mâine’ (marti), a informat Hollande într-un scurt comunicat de presa difuzat dupa ce, la sfârsitul saptamânii trecute, ministrii economiei, Arnaud Montebourg, si al educatiei, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului de la Paris. ‘Seful statului i-a cerut (lui Valls) sa alcatuiasca o echipa coerenta cu orientarile pe care chiar el le-a definit pentru tara noastra’, se mai scrie în comunicat, potrivit AFP.

Demisia guvernului vine dupa ce ministrul economiei, de stânga, a facut apel la adoptarea de noi politici economice si a pus sub semnul întrebarii ceea ce el a calificat drept ‘obsesia’ Germaniei fata de rigoarea bugetara. De altfel, într-un interviu publicat sâmbata de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus ca este nevoie ‘sa se ridice tonul’ la Germania ‘prinsa în capcana politicii de austeritate’, apreciind ca Franta, unde cresterea întârzie sa prinda avânt, nu mai poate astepta ca ‘lucrurile sa vina de la sine’.

‘Trebuie sa ridicam tonul. Germania este prinsa în capcana de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe’, a declarat ministrul socialist. ‘Când spun Germania, vreau sa vorbesc despre dreapta germana care o sprijina pe Angela Merkel. Franta nu vrea sa se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane’, a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luarile sale de pozitie transante ce suscita uneori polemici.

Într-o prima reactie la declaratiile de sâmbata ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminica sa se arate împaciuitor si si-a reiterat dorinta de a-si convinge partenerii europeni sa opereze modificari în politica economica, ‘acordând prioritate cresterii’.

Însa lui Arnaud Montebourg i-a tinut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut presedintelui Francois Hollande sa modifice politica economica în sensul reactivarii cererii, prin sporirea puterii de achizitie a populatiei, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, si sa blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeana în domeniul economic. Merkel nu poate continua sa fie cea care da tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminica în Le Parisien, adaugând ca: ‘Germania îsi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei’.

Aceste declaratii au loc dupa raspunsul negativ oferit de Berlin apelului presedintelui francez Francois Hollande pentru o eventuala reorientare a politicilor europene în favoarea cresterii si locurilor de munca. Pe de alta parte, dorinta de ‘ridicare a tonului’ a lui Montebourg se afla în disonanta cu cea de detensionare afisata de Hollande pe aceasta tema, în contextul în care seful statului francez declarase saptamâna trecuta ca nu vrea o ‘confruntare directa’ cu Berlinul.

 

Agerpres

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: