PRIM-MINISTRUL CONSILIULUI DE STAT AL REPUBLICII POPULARE CHINEZE,LI KEQIANG A DECLARAT ,LUNI,LA FINALUL INTALNIRII CU PREMIERUL ROMAN VICTOR PONTA,CA IMPLINIREA A 65 DE ANI DE LA STABILIREA RELATIILOR DIPLOMATICE BILATERALE REPREZINTA „UN NOU PUNCT DE PORNIRE!”

1 sept.

Prim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta în plenul celor două delegații, că împlinirea a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale reprezintă „un nou punct de pornire” pentru aprofundarea încrederii bilaterale și pentru valorificarea potențialului schimburilor și a cooperării bilaterale dintre România și China în domenii precum cele ale energiei, infrastructurii și agriculturii.

 

„Considerăm în comun că, în timpul a peste jumătate de secol, indiferent de schimbările situației internaționale și ale situației interne din fiecare țară (…) prietenia româno-chineză a rămas neclintită și chiar a devenit mai fermă odată cu trecerea timpului. Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China.Vom înainta, din acest nou punct de pornire, să consolidăm și să aprofundăm încrederea bilaterală și să valorificăm potențialul schimburilor și cooperării bilaterale din toate domeniile și să avem rezultate fructuoase și substanțiale. Considerăm în comun că cele două țări trebuie să folosească oportunitățile din domenii precum cel al energiei, infrastructurii și agriculturii. Astăzi, eu și prim-ministrul Ponta am fost martori la semnarea mai multor acorduri de colaborare și sperăm că astfel putem să extindem colaborarea dintre cele două țări și să avem rezultate concrete”, a declarat premierul chinez.

Li Keqiang l-a numit pe Victor Ponta „prietenul mai vechi și mai tânăr al Chinei”, menționând că acesta a efectuat, de-a lungul anilor, mai multe vizite în R.P.Chineză.

Totodată, premierul chinez a afirmat importanța schimburilor interumane pntru dezvoltarea relațiilor bilaterale și a reliefat realizarea, în acest an, a unei serii de evenimente „excelente” pentru marcarea a 65 de ani de relații diplomatice chino-române.

El a subliniat faptul că, în cadrul discuțiilor, a fost promovată realizarea, de către cele două țări, cât mai curând posibil, a unui Institut Cultural Român în China și, respectiv, a unui institut similar chinez în România, precum și continuarea relațiilor în domeniul tineretului și educației.

Premierul chinez a vorbit și despre păstrarea de poziții comune în ceea ce privește afacerile regionale și internaționale.

„Să consolidăm coordonarea și cooperarea în acest domeniu (…), să depunem eforturi pentru păstrarea păcii în lume”, a spus Li Keqiang.

La rândul său, premierul Victor Ponta a mulțumit premierului chinez, în numele său și al delegației care-l însoțește, pentru primirea călduroasă și sentimentele de prietenie reiterate în cursul întâlnirii bilaterale și a reamintit rezultatele excelente ale vizitei premierului chinez, anul trecut, la București.

„Astăzi, cu miniștrii din delegație, am avut întâlniri cu reprezentanții principalelor companii chineze care au investiții în România și în Europa. Mâine (marți — n.r.), împreună cu întreaga delegație vom merge la Tianjin pentru a vedea ce înseamnă o cale ferată rapidă, modernă și pentru a discuta, de asemenea, cu posibilii investitori și companii interesate în comerțul bilateral. De asemenea, vom avea onoarea de a fi primiți de către președintele Republicii Populare Chineze și de a avea o întrevedere cu președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare. Aceste întâlniri reflectă, încă o dată, excelenta relație de colaborare politică și prietenie între România și China, într-un moment aniversar: 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 10 ani de la semnarea parteneriatului, a actului de prietenie și cooperare”, a declarat, luni, la Beijing, premierul român.

Victor Ponta a mai spus că este și un moment în care, dincolo de relațiile politice excepționale, și relațiile economice româno-chineze se dezvoltă într-un ritm fără precedent.

” Dacă în anul 2013 nivelul schimburilor noastre comerciale a fost de doar patru miliarde de dolari, deja pe primul semestru (al lui 2014 — n.r.) se constată o creștere cu peste 30%, un ritm excelent. Și vreau să mulțumesc premierului Li Keqiang, membrilor Guvernului R.P.Chineze pentru sprijinul în dezvoltarea celorlalte proiecte stabilite la București în domeniul energiei, în domeniul agriculturii și în domeniul infrastructurii. În toate aceste domenii, România are încredere în nivelul tehnologic pe care companiile chineze îl dețin deja și în competitivitatea proiectelor pe care le desfășurăm împreună, repet, în domeniile energiei, infrastructurii și al agriculturii. Iar finalizarea acestor proiecte va ajuta ambele părți în dezvoltarea relațiilor lor economice”, a punctat premierul român.

Victor Ponta a mulțumit și pentru atenția acordată de partea chineză în ceea ce privește cercetarea, știința și schimburile culturale.

„La București am participat la deschiderea Institutului Confucius. Urmează să sprijinim deschiderea unui Institut Cultural la București, iar în cursul acestui an, la Beijing, se deschide Institutul Cultural Român. Am facilitat schimburile politice, economice, culturale prin îmbunătățirea radicală a sistemului de vize, în special pentru oamenii de afaceri, prin deschiderea unei Secții consulare moderne, aici, la Beijing, și sperăm să avem succes și cu proiectul extrem de avansat al unei curse directe București-Beijing”, a afirmat, luni, premierul român.

Victor Ponta a mai spus, totodată, că în cadrul discuțiilor a reiterat faptul că Guvernul României pledează și sprijină necondiționat păstrarea unui nivel ridicat al parteneriatului strategic între Uniunea Europeană și China, un parteneriat important pentru ambele părți și pentru dezvoltarea întregii lumi.

„Pe plan regional, vom continua să milităm pentru dezvoltarea tuturor proiectelor care au fost lansate în cadrul parteneriatului China-Europa Centrală și de Est. În final, vreau să mulțumesc încă o dată pentru primirea extrem de călduroasă. Să spun că am fost extrem de onorat ca, împreună cu o delegație a tinerilor din România, să sărbătorim, în 2004, 55 de ani de relații diplomatice. Atunci, deși eram doar o delegație de tineri, am fost primiți de către președintele Hu Jintao. Azi sărbătorim împreună 65 de ani de relații diplomatice și mă bucur să constat că aceste relații s-au dezvoltat. Și sunt convins că, atunci când vom sărbători 75 de ani, vom vedea 10 ani care urmează mult mai fructuoși și cu mult mai multe rezultate concrete ale parteneriatului între China și România”, a mai afirmat premierul român.

La finalul întâlnirii bilaterale și a discuțiilor purtate în plenul celor două delegații, între partea chineză și cea română au fost semnate patru acorduri bilaterale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat Acordul între Guvernul României și cel al Republicii Populare Chineze privind cooperarea în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare.

Totodată, vicepremierul român și ministru al Dezvoltării a semnat și un memorandum de cooperare, minuta convorbirii dintre delegația Guvernului României și Industrial and Commercial Bank of China privind cooperarea financiară. Din partea chineză, documentul a fost semnat de vicepremierul Yi Huiman.

De asemenea a fost semnat și un contract pentru modernizarea Grupului 4 și realizarea instalațiilor de desulfurare a Grupurilor 3 și 4 de la Termocentrala Deva de către directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, și de către Xin Chunsheng, președintele Consiliului de Administrație al CN Electric Engeneering Corp.

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a semnat un Memorandum între Primăria municipiului Craiova și China Development Bank și Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd pentru construirea unui grup de locuințe.

Premierul Victor Ponta și delegația care-l însoțește se vor deplasa, marți, cu trenul de mare viteză, la Tianjin, unde vor vizita parcul tehnologic și vor avea o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor care derulează activități în parc în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcții mașini etc. AGERPRES.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: