TANDEMUL ION TIRIAC & LENUTA DI’PLESCOI SI TUNUL DAT CU O INVESTITIE DE 11 MILIOANE EUROI,BANI EUROPENI ,PENTRU PROIECTUL „COMPLEX DE AGREMENT „LA STEJARII!”

1 sept.

Ion Ţiriac şi Elena Udrea, un tandem încă necunoscut până acum

O mare vulnerabilitate a candidatei Elena Udrea se află în tunurile pe care le-a dat ca membru al guvernelor Boc.

Elena Udrea şi apropiaţii ei şi-au făcut cuvânt de laudă din atragerea de fonduri europene, dar cel puţin o parte din acestea ridică mari semne de întrebare, de la sălile de sport şi terenurile de fotbal în pantă, la investiţii în locuri în care, ulterior, ministresa a dovedit că avea interese personale (vezi cazurile Nana şi Băile Boghiş).

Potrivit dezvăluirilor făcute de postul Antena 3 duminică, 31 august, pe listă se află ncă o investiţie cu cântec, cea în complexul „La Stejarii”. Jurnaliştii de la Antena 3 au dat publicităţii un document semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, varianta Liviu Dragnea, care se referă la această investiţie, făcută pe vremea când la conducerea ministerului se afla Elena Udrea, pe atunci membră a PDL.

O investiţie de 11 milioane de euro, cu bani europeni

Comunicatul MDRAP oferă informaţii despre contractul nr. 2338 din 27.09.2011, cod SMIS 19896, încheiat de ministerul lui Udrea cu SC Medusa Hotel International SRL pentru proiectul „Complex de agrement „La Stejarii”. Durata contractului era de 27 de luni, cu data proiectată a finalizării 27 decembrie 2013.

Documentul citat arată că finanţarea s-a făcut cu bani europeni, prin Programul Regional Operaţional 2007-2013 (program co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru care MDRAP este autoritate de management, depus pe Axa Prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Ddomeniul major de intervenţie 5.2, „Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”.

Chelutielile eligibile prevedeau o alocare nerambursabilă (FEDR) de 35.278.068,64 lei şi o contribuţie a beneficiarului de 24.018.803,02 lei, sum totală de plată, reprezentând cofinanţarea UE (FEDR) fiind de 20.505.950,58 lei. În total, s-a investit echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro.

Obiectiv declarat: îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor turistice

Care au fost argumentele invocate de ministerul condus de Elena Udrea pentru a face această investiţie?

Potrivit MDARP, „obiectivul specific al proiectului este crearea unui complex de agrement „La Stejarii”, care va contribui la îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor turistice prin creşterea numărului de turişti la nivelul municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea investiţiei. Obiectivul se încadrează în operaţiunile privind infrastructura de turism publică/privată care intră sub incidenţa regulilor ajutorului de stat.”

„Prin proiect s-au creat, au fost dotate şi echipate:

  • În cadrul secţiunii agrement: piscine interioare, piscine exterioare, jacuzzi, saună finlandeză, hammam, kids club, teren de joacă pentru copii, piscină copii, club de dans, SPA;
  • În cadrul secţiunii fitness-cardio, ergo, spinning, aerobic: teren de tenis central, teren de tenis interior şi exterior, platforme tenis, squash, 6 săli multifuncţionale agrement, precum şi un foaier”,

se mai arată în documentul dat publicităţii de Antena 3.

Obiectivul real: finanţare de la buget pentru afaceri private – locuinţe pentru mahări

Cu toate acestea, în complexul La Stejari nu se intră decât pe bază de invitaţie. „Nu e pentru aşa-zişii turişti pentru care Udrea ar fi dat bani publici”, comentează jurnaliştii de la Antena 3, care atrag atenţia că, la câteva luni după aceea, Elena Udrea „s-a mutat în cartierul cu pricina, cartier în care cea mai mică chirie este de 2.000 de euro, cu mult peste salariul său de parlamentar”.

Într-adevăr, potrivit site-ului oficial al complexului, Club rezidenţial La Stejarii este „mai mult decât o soluţie imobiliară”, rezidenţii beneficiind în propria locuinţă „de serviciile all-inclusive specifice unui resort de lux”.

„Aici, în mijlocul pădurii, dispuneţi de tot confortul şi intimitatea pe care vi le doriţi. Spaţiile generoase, ferestrele largi şi luminoase, ergonomicitatea fiecărui detaliu şi, nu în ultimul rând, posibilitatea de a beneficia de serviciile dorite doar printr-un simplu apel telefonic – o bonă, un masaj, o cină rafinată, o excursie în orice loc al lumii, o limuzină cu şofer sau un curier dedicat, sunt doar câteva din avantajele oferite de traiul în inima pădurii, în clubul rezidenţial STEJARII”, se arată în prezentarea oficială a complexului.

Nimic aşadar care să semene cu obiectivul specific al proiectului, „îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor turistice”!

Ion Ţiriac, dezvoltatorul complexului finanţat de Elena Udrea

Lucururile devin şi mai interesante atunci când, răsfoind pagina electronică a complexului „La Stejarii”, descoperi că dezvoltator este nimeni altul decât omul de afaceri Ion Ţiriac, prin firma Ţiriac Imobiliare, membră a grupului Ţiriac Holdings.

Fostul tenismen, care are o locuinţă în complex, a fost, de atlfel, eroul unei campanii media derulată la sfârşitul anului trecut, la finalizarea complexului „La Stejarii” în mai multe publicaţii unde au apărut articole precum „Stejarii Country Club: cum va arăta oaza de relaxare pe care o deschide Ion Ţiriac în inima pădurii Băneasa” (Adevărul), „Cum arată „Stejarii Country Club”, cel mai nou complex deschis de Ion Ţiriac în Pădurea Băneasa” (Gândul), „O vizita la complexul imobiliar in care locuieste Ion Tiriac: Cum merge businessul clubului rezidential Stejarii din Baneasa” (Wall Street.ro).

Cine este Medusa Hotel International?

Firma cu care Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea a încheiat contractul-tun de la Pădurea Băneasa a fost înființată în 1994. Este o companie românească, ce activează în domeniul turismului, oferind „servicii turistice integrate, la standarde internaţionale, prestate în locaţii proprii sau închiriate de la terţi”, se arată pe site-ul oficial al companiei.

În portofoliul Medusa Hotel International, potrivit aceleiaş surse, se mai află hotelul “Les Deux Epoques” aflat în centrul istoric al Brașovului, în apropiere de Piața Sfatului Braşov, monument istoric din sec XVII și XIX renovat în 2007 şi 2008.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: