Pe Klaus Iohannis, electoratul la taxat subtil. Spre surpriza însoțitorilor săi, liderului PNL i s-a cântat ”La mulți ani!” deși nu era ziua sa. Să fi fost o modalitate amuzantă prin care românii au vrut să-i reamintească edilului de Sibiu lungul șir de probleme și necunoscute ce trenează în trecutul acestuia?

După acuzele de complicitate la trafic cu copii și cele privitoare la averea uriașă și imposibil de justificat din salariul profesoral, dar și după referirile din presă care au subliniat că Iohannis folosește adeseori abuziv, în scopuri personale o limuzină de lux aparținând primăriei din Sibiu, cele mai recente dezvăluiri din presă fac trimitere la neguroasele afaceri care înconjoară investiția de aproximativ 100 de milioane de euro în aeroportul internațional de la Sibiu.

Inițiativa ar fi binevenită și lăudabilă, dacă aeroportul n-ar fi devenit între timp o baltă cu lișiță și broaște, pe care ar putea să aterizeze cel mult un hidroplanor de mici dimensiuni. Deci, la mulți ani, dragă Klaus!

Dincolo de scandal și de scandări, rămâne nedumerirea îndreptățită a analiștilor politici: ce caută Udrea și Iohannis în același timp la Țebea? Să fi intrat inspirația consilierilor de campanie sau destinațiile electorale în sac? Am fi tentați mai degrabă să reluăm teoria care afirmă că lui Klaus Iohannis i se pregătește o debarcare discretă, neamțul liberalilor urmând să predea ștafeta candidaturii de dreapta chiar Elenei Udrea, o mișcare ingenioasă prin însuși faptul că va surveni în ultimul moment și îi va pune în fața faptului împlinit pe toți acei votanți de dreapta care nu agreează candidatura favoritei lui Băsescu pentru funcția supremă în stat.

Strânși cu ușa, zic strategii lui Băsescu, tot acest electorat pe care în mod normal Udrea nu-l poate controla, va fi nevoit să accepte jocul de sacrificii și să voteze Udrea, pentru a nu vota Ponta. Din această perspectivă, devine perfect logic atât discursul lui Iohannis, care practic reia toate temele lui Băsescu, în spiritul și litera lor, dar și alăturarea liderilor PNL și PMP la mitingurile electorale, un subterfugiu prin care se încearcă asocierea acestora în mintea votanților mai naivi.