Cine a rămas lângă Băsescu? Doar cei care nu i-au ieşit din cuvânt până acum, lista e scurtă. Elena Udrea şi Emil Boc.

Pe cine a îndepărtat Băsescu în cariera sa politică? Pe toţi care i-au stat în cale vreodată, în calea instituirii unui regim autoritar, de necontestat.

Să urmărim puţin firul: Tăriceanu nu a vrut să facă jocul lui Băsescu şi a avut cei mai grei ani de guvernare cu un preşedinte ostil care îl ataca live pe la televizor. Vasile Blaga din servant umil şi soldat disciplinat de partid s-a transformat în inamicul public numărul 1 pentru că a avut tupeul să se pună cu Elena Udrea, Mesia lui Băsescu. Monica Macovei a fost şi ea târâtă prin noroi de preşedintele Băsescu şi de Elena Udrea pentru că a rămas în PDL să-şi menţină un mandat de europarlamentar la Bruxelles împotriva voinţei de fier a lui Băsescu.

Tradiţional Băsescu preferă oameni controlabili, oameni de paie pe care nu să-i manipuleze ci cărora să le dicteze. Din această perspectivă să urmărim puţin viitorul apropiat al României. Preşedinte poate fi Ponta sau Iohannis. Băsescu a declarat fără echivoc că NU îl vrea pe Ponta preşedinte. Prin simplu proces de eliminare, singurul candidat care este pe placul lui Băsescu este Iohannis.

De ce Iohannis? Pentru că a demonstrat că ascultă. Preia frumos mesajele preşedintelui. Pentru că este şantajabil. Atenţie cu dosarul la ICCJ, dacă ieşi preşedinte Klaus, trebuie să ai grijă să nu cumva să pierzi tot. Iohannis dacă iese preşedinte, are absolut totul de pierdut. Primăria, orice funcţie publică timp de 3 ani şi ruşinea de a fi un preşedinte demis de o instanţă de judecată. Băsescu pe aceste vulnerabilităţi vizează pentru a-şi păstra puterea de decizie. Nu neapărat şantaj dar ceva să îl facă pe Iohannis să asculte cumite.

De ce nu Ponta? Pentru că este tânăr şi nu prea are Băsescu cu ce să-l agaţe. Le-a încercat pe toate şi nu i-au mers. L-a făcut în toate felurile şi a rămas în preferinţele românilor. Scandalul SIE a fost ca un bumerang pentru Băsescu, un bumerang care l-a plesnit pe după ceafă şi l-a lovit direct în Udrea. Ponta este greu de controlat, pentru că se află pe un val de popularitate, pentru că ştie ce vrea şi pentru că s-a imunizat la atacurile lui Băsescu.

Este foarte insidios cum încearcă însă Băsescu să-i arate lui Iohannis că fără el nu se prea poate. Nu neapărat premier dar ceva care să conteze acolo. Îl vedeţi pe Băsescu că pleacă aşa cuminte din politică? Şansele lui Băsescu de supravieţuire, politică, sunt în creştere cu Iohannis şi periculos de mici cu Ponta. Aici este practic şi opţiunea care contează. Iohannis sau Ponta? Ce alegi tu? Dar ce alege Băsescu?