Într-o emisiune de vineri seara a unui post de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că a graţiat doi tineri consumatori şi, cel mai probabil, şi traficanţi de droguri.

Preşedintele a dezvăluit că a scos din puşcărie doi traficanţi de droguri. Şeful statului a spus că i s-a făcut milă de ei, pentru că erau tineri şi fuseseră studentţi, până când au fost prinşi şi încarceraţi pentru consum şi trafic cu droguri..

„Am graţiat doi studenţi de la Timişoara, condamnaţi pentru consum de droguri şi, în plus, dincolo de ceea ce consumau … Erau amândoi în maşină… li s au mai gasit 2 sau 3 pachetele in torpedoul masinii, si au primir 6-7 ani puscărie. Mi-a fost milă de ei. Erau la facultate în anul 2 sau 3”, a spus Băsescu.

Şeful statului a făcut cele mai multe graţieri în ultimul an de mandat. „Eu am avut nişte criterii când au folosit instituţia graţierii şi s-au adresat aproape exclusiv bătrânilor şi femeilor cu mulţi copii”, a explicat preşedintele.

Printre cei care s-au bucurat de clemenţa preşedintelui a fost o femeie cu cinci copii care furase câţiva bulbi de lalele. O altă femeie graţiată de Băsescu a fost Jana Tiron, fostă asistentă şefă la secţia de ginecologie a Spitalului Comunal Vidra. Ea fusese condamnată pentru că a dat şpagă o găină şi 35 de lei ca să-şi angajeze o nepoată.

Cea mai recentă graţiere făcută de preşedinte este pentru Crina Tănasă, mamă a şapte copii, condamnată fiindcă  a furat un telefon mobil.

În schimb, când moderatorul emisiunii l-a întrebat dacă îi va graţia şi pe Gigi Becali şi Gică Popescu, preşedintele a dat un răspuns negativ.

Anul acesta preşedintele a primit aproape 90 de cereri de graţiere. Mai mult de jumătate au fost deja respinse.