VINERI 14 NOIEMBRIE A INCEPUT POSTUL NASTERII DOMNULUI SAU AL CRACIUNULUI SI DUREAZA SASE SAPTAMANI!

14 nov.

Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului a început vineri, 14 noiembrie, şi durează șase săptămâni.

El este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos.

Pentru că ziua de lăsatul secului a căzut vineri, începem postul de pe 14 noiembrie şi nu pe 15, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc, fiind primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil.

În perioada Postului Nașterii Domnului este dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), precum și la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă, când se dezleagă la pește, untdelemn și vin, de asemenea și la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea. Între sfinții ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la pește, în cursul săptămânii, se află: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș (7 decembrie) și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie). În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru.
Ultima zi a Postului Nașterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până după-amiază, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și a celor trei tineri din Babilon. În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nașterea Domnului.

Potrivit site-ului crestinortodos.ro, în timpul Postului Crăciunului nu suntem chemaţi să reducem hrană de dulce şi să punem în locul ei cât mai multe produse de post. Scopul postului nu este să ne înfrânăm de la anumite bucate de dulce pentru a ne sătura cu unele de post(…)
postul nu trebuie să se rezume la a schimba felurile de mâncare, ci el trebuie să aducă schimbarea mentalităţii, a intenţiilor, a atitudinilor, a relaţiilor noastre cu Dumnezeu, cu semenii şi cu lumea materială.

Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Postiti? Arătaţi-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire, şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine”…
Să reţinem: trupul prosperă doar în măsura în care sufletul slăbeşte şi sufletul prosperă în măsura în care trupul slăbeşte.
Postul restaurează aici şi acum starea în care se afla Adam înainte de căderea în păcat: era vegetarian şi nu era rob nevoilor trupului…
Dar nu doar prin restrângerea cantitativă a hranei şi prin abţinerea de la anumite categorii de alimente se obţine tămăduirea firii omeneşti.
Căci nu este niciun câştig să ştim că unii au postit săptămâni întregi, dar au refuzat să-şi îmbrăţişeze şi să le vorbească semenilor cu care s-au certat.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: