COMPOZITORUL SI SOLISTUL MARCEL DRAGOMIR S-A STINS DIN VIATA! ,DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !,CONDOLEANTE FAMILIEI INDURERATE!

9 mart.

Compozitorul Marcel Dragomir, a murit, conform unui anunț publicat, luni, 9 martie, pe Facebook de Rareș Dragomir, fiul său.

Compozitorul Marcel Dragomir s-a născut la Câmpina, în județul Prahova, la 30 octombrie 1944. Între anii 1961-1966, a urmat cursurile Liceului de Muzică George Enescu din București la secția clarinet, continuând studiile muzicale la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, pe care l-a absolvit în 1971. Din acest an și până în 1982 a fost profesor de clarinet-saxofon la Școala Populară de Artă din București, iar între anii 1984-1994 a ocupat funcția de redactor principal la secția de creație a Radiodifuziunii Române din București.

Din anul 1975, a fost membru al Uniunii Compozitorilor din România.

A debutat în muzica ușoară românească încă din timpul studenției, ca instrumentist în formația „Modern grup”, iar componistic a debutat, în 1972, cu piesa „N-aștepta”, interpretată de regretatul Aurelian Andreescu. De-a lungul timpului, a scris muzică de scenă pentru teatrele de revistă din țară, muzică de film și televiziune, dar mai ales piese de muzică ușoară cu care a obținut premii la festivaluri de interpretare și creație din țară și din străinătate cum sunt cele de la Mamaia (1974), Sopot-Polonia (1979) și Rostock — R. D. Germană (1980), premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1979).

A semnat muzică de teatru în piesa „Melodiile vacanței” de Sașa Georgescu, dar și în musicalul „Profesorul de franceză” (1991) după comedia lui Tudor Mușatescu. Marcel Dragomir este compozitorul celebrelor șlagăre „Un albastru infinit”, „Din șevaletul vieții”, „Mai rămâi și nu pleca”, „De ce te uiți la mine…”, „Să mori de dragoste rănită”, „Nu regret nimic”, „Nu vreau să-mi dai infinitul”, „Ești clipa mea de fericire”, „O iubire imposibilă”. În 1977, Angela Similea obținea premiul I la Festivalul Mamaia pentru „Un albastru infinit”, compusă de Marcel Dragomir.

În anul 2000, piesa „Să mori de dragoste rănită” compusă tot de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată „melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de TVR.

‘Să mori de dragoste rănită’

La 6 aprilie 2011, revista „Actualitatea Muzicală” i-a acordat Premiul „Campionii șlagărelor”.

AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: