TRIADA OLIGARHILOR UKRAINIENI FORMATA DIN DMITRI FIRTAS – RINAT AHMETOV – VIKTOR PINCIUK,AVAND SUSTINEREA „PRINTESEI GAZULUI”IULIA TIMOSENKO,VOR SA FACA UN „PLAN MARSHALL”PENTRU UKRAINA IN SCHIMBUL IMPUNITATII SI CHIAR LA IMPARTIREA INFLUENTEI ECONOMICE!

11 mart.

Mari oligarhi ucraineni vor să contribuie financiar la un “plan Marshall” pentru ţara lor, cel mai probabil în schimbul impunităţii si chiar al unui loc la împărţirea influenţei economice. Proiectul este lansat la iniţiativa unor personalităţi din Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie şi Polonia, scrie Courrier International.

“Ucraina are nevoie de un plan Marshall care s-ar ridica la câteva sute de miliarde de dolari”, a declarat la începutul acestei luni, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, deputatul creştin-democrat german Karl-Georg Wellmann.

Wellmann este cofondator al aşa-zisei Agenţii pentru Modernizarea Ucrainei, alături de Bernard-Henry Levy şi de lordul Risby of Havervill, deputat conservator din Marea Britanie. “Nimeni nu va insvesti în situaţia actuală din ţară”, explică Wellmann motivul acestui plan de reconstrucţie.

Cotidianul austriac Die Presse oferă şi o cifră estimativă – fondul pentru reconstrucţia economiei ucrainene este de circa 300 de miliarde de euro. Se acceptă şi contribuţii din partea oamenilor de afaceri ruşi, însă acestea sunt limitate la 25% din total. Lucrurile se complică însă în momentul în care apar în scenă posibilii donatori şi investitori – majoritatea sunt oligarhi ucraineni căutaţi de FBI, acuzaţi de corupţie, fraude uriaşe şi implicaţi în scandaluri internaţionale care au dus nu de puţine ori la aşa-numitele războaie ale gazelor dintre Rusia şi Ucraina.

Agenţia pentru Modernizarea Ucrainei ar urma să realizeze trei reforme majore: constituţională, financiar-fiscală şi juridică. AMU ar urma să fie condusă de Michael Spindelegger, Kark Schogl şi Udo Brockhausen. Spindelegger, politician conservator, a fost ministru de Externe, ministru de Finanţe şi vicecancelar al Austriei. Schogl este tot austriac, social-democrat, fost ministru de Interne, plimbat apoi prin consiliile directoare ale Hypo Bank si Novomatic (una dintre cele mai mari companii de jocuri de noroc din lume). Brockhausen este german, consultant politic cunoscut.

Triumviratul de mai sus este completat de un consiliu format din personalităţi din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia. Îi întâlnim aici pe rivalul social-democrat al Angelei Merkel din ultimele alegeri – Peer Steinbruck, pe fostul comisar european Gunter Verheugen, pe fostul ministru german al Apărării Rupert Schloz (ministru la finalul anilor 1980, promotor al “nuclearizării” RFG). Apar si fostul ministru francez de Externe Bernard Kouchner (implicat în reglementarea conflictului din Kosovo în favoarea etnicilor albanezi), precum şi Laurence Parisot, fostă şefă a celei mai mari federaţii patronale din Franta. Din partea Poloniei va fi prezent în cadrul AMU Włodzimierz Cimoszewicz, politician de stânga, fost premier, ministru al Justiţiei, ministru de Externe, fost preşedinte al Parlamentului. Din partea Marii Britanii apare Peter Mandelson, fost ministru al Comerţului în Marea Britanie, fost comisar european pentru Comert şi participant la reuniunile Grupului Bilderberg.

Aceasta echipă ar trebui să prezinte un program pentru reconstrucţia Ucrainei în circa 200 de zile.

Se pare însă că iniţiativa de la Viena nu produce reacţii de bun augur la Kiev. Deputaţii ucraineni sunt nemulţumiţi, pentru că această iniţiativă nu a fost stabilită în cooperare cu autorităţile ucrainene. Cât priveşte participarea oligarhilor ucraineni la acest plan, “este ca şi cum lupii ar avea o iniţiativă de a interzice consumul de carne”, după cum scrie jurnalistul Vitali Portnikov.

Die Presse scria că în aceste zile are loc la Viena forumul international “Ucraina de Mâine”, la care participă numeroase personalităţi occidentale, dar şi o importantă delegaţia ucraineană formată în principal din mari oligarhi. “Cel care trage sforile se numeşte Dmitri Firtaş”, scrie Die Presse.

Ei bine, miliardarul este Dmitri Firtas a fost arestat de autoritatile austriece la cererea autoritatilor americane exact in urma cu un an. A fost acuzat că plănuia să ofere o mită de 18,5 milioane de dolari pentru achiziţionarea unor mine în India. A plătit imediat o cauţiune de 172 milioane de dolari pentru a fi eliberat. A ales să rămână în Austria.

Firtas este actionar la compania RosUkrEnergo, de tinuta de Gazprom si de Cetragas Holdin AG. RosUkrEnergo si cea din urma companie, detinuta de Firtas sunt inregistrate in Elvetia. RosUkrEnergo a fost protegonista crizei gazelor din 2009, atunci cand Europa Centrala si de Sud-Est au ramas fara gaze in plina iarna. Compania lui Firtas era singura companie ucraineana care intermedia importurile de gaze rusesti si capusa toto consumatorii din tara. Moscova a acuzat atunci ca in spatele lui Firtas ar sta interesele presedintelui pro-occidental Viktor Iuscenko, dar si ale premierului Iulia Timosenko, numita “printesa gazelor” si condamnata anteruior la inchisoare pentru ilegalitatile comise in domeniul energetic.

Firtas este insotit la forumul de la Viena de alti dioi oligarhi cunoscuti: Rinat Ahmetov si Viktor Pinciuk. Ambii au încercat, cu jumătate de gură, să ia partea protestatarilor pro-europeni acum un an, să susţină necesitatea unor măsuri dure împotriva corupţiei şi pentru întărirea statului de drept.

Pinciuk nu a putut să se arate foarte pro-european, pentru că este dependent de piaţa rusă. Compania sa siderurgică, Interpipe, depinde de cotele de export garantate de Moscova, în timp ce piaţa occidentală nu ar putea face faţă concurenţei. Cum Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan a majorat taxele de import pentru o serie de ţevi, Pinciuk poate pierde sute de milioane de dolari din cauza schimbării de regim de la Kiev. Insa o investitie masiva in economia ucraineana ii poate surade lui Pinciuk, de unde si hotararea sa de a contribui la “planul Marshall” pentru tara sa.

Cat despre Rinat Ahmetov, acesta a preferat aceeasi cale de mijloc. Aproape invizibile la inceputul crizei din Ucraina, el a trebuit sa aleaga tabara dupa ce fieful sau din Donetk a fost devastat de razboi. Pentru ca afacerile sale depind mult de portul Mariupol, din sudul regiunii Donetk, Ahmetov a organizat aici militii private care sa mentina ordinea si a investit sume mari de vani pentru a-i “cumpara” pe rebelii pro-rusi.

Ahmetov s-a intalnit in mai multe randuri cu oficiali occidentali, iar potrivit presei vestice, scopul sau pare a fi acela de a deturna miscarea separatista, astfel incat pro-rusii sa sprijine statalitatea Ucrainei, insa cu conditia unei mari autonomii in Donbas, merganmd pana la federalizare. Practic, ceea ce doreste Ahmetov si alti mari oligarhi este ca in exterior sa se prezinte ca afaceristi dintr-o tara stabila (Ucraina) si nu dintr-un teritoriu cu statut incert (o “republica populara” separatista), sa fie recunscuti ca salvatori ai statului ucrainean, dar in realitate sa aiba propriile “principate” in care sa-si dezvolte afacerile si sa-si impuna interesele.

Die Presse nu informeaza despre prezenta la Viena a lui Ihor Kolomoisky. Acesta este unul dintre cei mai bogati oligarhi ucraineni. Este guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk si despre el Wll Street Journal nota ca ar cheltui peste 10 milioane de euro pe luna pentru a crea militii bine inarmate si antrenate. S-a ajuns sa se spuna ca, de fapt, Kolomoisky este finantatorul armatei ucrainene, insa, in egala masura, se spune si ca el al profita de ajutoarele financiare straine trimise Ucrainei, prin intermediul bancii sale Privat Bank.

Implicarea masiva a lui Kolomoisky in operatiunile antiseparatiste probabil ca l-au absolvit de obligatia de a cotiza masiv la reconstructia tarii in schimbul impunitatii, asa cum poate fi vorba in cazul lui Pinciuk, Firtas sau Ahmetov.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: