ROMANIA TRECE DUMINICA LA ORA DE VARA!

28 mart.

România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an. Perturbările produse de schimbarea orei pot afecta sănătatea.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară făcându-se întotdeauna în ultima duminică din luna martie. Ceasul se dă înainte, astfel ora trei dimineaţa devine ora patru, iar ziua aceea are doar 23 de ore.

Perturbările produse de schimbarea orei ar putea fi însă şi nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție, susţin specialiştii. Cu toate acestea, psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că schimbarea orei poate fi „un lucru bun”, iar cei care ar putea fi afectaţi de schimbarea fusului orar sunt doar câteva „categorii de oameni vulnerabili”.

În momentul în care se schimbă ceasul cu o oră înainte este pe undeva un lucru bun. De ce îl resimt oamenii? Din cauza deprivării relative de somn. Pentru majoritatea oamenilor, faptul că se mută cu o oră înainte sau cu o oră după pe fusul orar, nu înseamnă nimic, dar sunt categorii de oameni vulnerabili pentru care schimbarea fusului orar plus unu sau mai bine zis, minus unu, îi tulbură, în sensul în care generează în mod paradoxal insomnia. Pentru că ei nu-şi mai fac somnul, nivelul lor de hormoni, de stres creşte, metabolismul insulinelor se deteriorează puţin şi ei nu mai adorm noaptea. Şi în perioada asta, primăvara, ai decompensări sezoniere a mai multor tulburări pshiatrice, printre care tulburările afective sunt principale. Cei care suferă (din pricina schimbării de oră n.r.) au diverse forme de tulburare bipolară light (tulburare bipolară uşoară) şi care au oricum în antecedente perioade spontane de 3, 4 zile succesive în care nu au dormit destul, au dormit puţin şi nu au avut nevoie suplimentară de somn sau perioade mai lungi de o săptămână în care au dormit mai mult şi nu s-au odihnit, fără alt motiv. Diagnosticul de tulburare bipolară light nu trebuie să sperie pe nimeni. În zona asta uşor disfuncţională de tip bipolar sunt oameni care e posibil să facă insomnie, paradoxală prin pricina trecerii la ora de vară. Culmea e că pentru ei, tot fototerapia este o soluţie„, a declarat medicul Gabriel Diaconu, conform romaniatv.net.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: