SCRISOAREA DESCHISA A AVOCATULUI IONEL HASOTTI ADRESATA LUI KLAUS IOHANNIS ,CARE TREBUIE SAFACA LUMINA IN DOSARUL OMAR HAYSSAM DESECRETIZANDU-L CU AJUTORUL CSAT,PENTRU A SE STABILI ADEVARUL RAPIRIIJURNALISTILOR IN IRAK SI IMPLICAREA „PROFESORULUI”TRAIAN BASESCU ,A LUI FLORIAN COLDEA, DE LA SRI ,A LAUREI CODRUTA KOVESI SI A PREA-CINSTITULUI DOCTOR YASSIN AMICUL BASESCULUI!

23 apr.

Urmează o uriașă provocare pentru Președintele României Klaus Iohannis.

Avocatul lui Mustafa Tartousi i-a trimis o scrisoare deschisă actualului preşedinte Klaus Iohannis. În scrisoare, avocatul Ionel Haşotti solicită declasificarea unor acte legate de Omar Hayssam şi precizează că există şase martori care au declarat constant că l-au văzut pe Omar Hayssam în România după data pretinsei sale plecări din România la bordul navei Iman.

Mustafa Tartousi este un om de afaceri acuzat că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să părăsească România.

Omar Hayssam a fugit din România, după ce a fost eliberat din închisoare în baza unor acte ce atestau boli grave. Ulterior, şi-a planificat fuga din ţară, iar planul ar fi fost pus în aplicare împreună cu Mustafa Tartousi, dar şi cu fraţii săi, Omar Mahmoud şi Omar Mukhles.

Iată scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Iohannis, prezentată în emisiunea
100 de Minute:

Domnule Preşedinte,

M-am decis să aleg calea unei scrisori deschise pentru că la ora actuală circumstanţele m-au determinat să fac acest gest. În calitate de avocat, l-am apărat şi îl apar în continuare pe Mustafa Tartousi în toate procesele legate de părăsirea teritoriului României de către Omar Hayssam. Clientul meu s-a declarat în mod constant nevinovat.(…) Am convingerea că este dreptul dar şi datoria domniei voastre să faceţi lumină în  ceea ce priveşte evenimentele cunoscute opiniei publice ca fiind ” afacerea răpirii ziariştilor ” şi „afacerea fugii lui Omar Hayssam”. Antecesorul în funcţie al domniei voastre ne-a oferit un orizont temporal extrem de descurajant: 50 de ani. Motivul pentru care a făcut-o nu a fost incă desluşit.(…)

Curtea de Apel Oradea l-a achitat pe clientul meu considerând că fapta imputată nu există. Prin aceeaşi sentinţă Omar Hayssam a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. În faţa primei instanţe, Ministerul Public a declarat că nu solicită administrarea vreunei probe pentru a demonstra vinovaţia clientului meu, fapt fără precedent în justiţia penală. La vremea respectivă, Omar Hayssam nu se afla pe teritoriul României, fiind arestat în Siria (aşa cum rezultă din interviul acordat de Preşedintele Siriei Bashar Al Assad unui jurnalist român). În faţa Înaltei Curţii de Casaţie si Justiţie, atât înainte cât şi după capturarea şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, am solicitat audierea nemijlocită a acestuia, lucru care ne-a fost refuzat de trei dintre cei patru judecători care au intrat în compunerea completului de judecată. Consecinţa directă a fost aceea că pe Omar Hayssam l-au audiat probabil multe persoane, dar nu şi judecătorii. Omar Hayssam a fost adus în România de aproape 2 ani şi niciun judecator român independent şi imparţial nu l-a audiat în legatură cu fuga sa din ţară. Singurul judecător care s-a arătat dispus să o facă nu a mai făcut parte din complet dupa ce şi-a exprimat opinia. Au fost administrate foarte multe probe, toate acestea fiind  favorabile apărării. În pofida jurisprudenţei constante a Curţii Europene a Drepturilor Omului (care ne spune că o instanţă superioară poate converti o achitare într-o condamnare doar dacă în căile de atac se administrează probe noi de vinovăţie) la 7 octombrie 2014 Înalta Curte l-a condamnat pe clientul meu la 7 ani închisoare cu executare şi expulzare dupa ispăşirea pedepsei.(…)

Şase martori dintre care unul sub acoperire, audiaţi nemijlocit de judecatori, au declarat constant, ferm si cu detalii ca l-au vazut pe Omar Hayssam in România după data pretinsei sale plecări din România la bordul navei Iman – T. Un al şaptelea martor, Dl.avocat Ion Cazacu a declarat recent într-o emisiune televizată că, discutând cu Omar Hayssam după aducerea acestuia în ţară, i-ar fi spus că a plecat din România „altfel decât pretind procurorii”.(…) Înalta Curte a admis totuşi cererea noastră de desecretizare a unui număr de 111 file din dosarul cauzei reprezentând transcrieri ale convorbirilor telefonice purtate intre Omar Hayssam şi fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu, documente care fuseseră clasificate în cursul urmăririi penale.(…) În acest sens, instanţa a emis un ordin judecătoresc către Serviciul Român de Informaţii pentru desecretizarea documentelor. Acest ordin judecătoresc a fost insă ignorat de destinatar, care a refuzat să se supună. Dupa cum şi alte organe ale administraţiei de stat au refuzat să declasifice documente referitoate la modul în care Omar Hayssam a părăsit România (Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră). Prin urmare, în prezent justiţia se loveşte de refuzul unor organe ale administraţiei de stat, ordinele sale rămânând fără rezultat practic.(…) Sunteţi Preşedintele României dar şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Aveţi atât puterea şi legitimitatea pe care v-au dat-o românii cât şi toate celelalte puteri pe care legea vi le recunoaşte. Vă rog să le folosiţi şi să determinaţi declasificarea tuturor documentelor şi informaţiilor de care organele statului roman dispun pentru ca adevărul să fie spus până la capăt şi indiferent de consecinţe. Aşa cum aţi promis, de altfel.

După ce jurnalistul Ovidiu Ohanesian a depus, miercuri, plângere penală la DNA, împotriva mai multor persoane implicate în fuga lui Omar Hayssam din ţară, inclusiv împotriva fostului preşedinte, Traian Băsescu, situația pare să se complice și mai mult.

Totuși, potrivit declarațiilor publice, speranțele jurnalistului că dosarul ar putea să își găsească rezolvare sunt mici, având în vedere că documentele legate de răpirea jurnaliștilor din Irak sunt secretizate pentru următorii 50 de ani.

Intr-o scrisoare deschisa, avocatul Ionel Hasotti ii transmite lui Klaus Iohannis ca are datoria de a face lumina in ceea ce priveste aceste evenimente. De asemenea, avocatul Ionel Hasotti ii dezvaluie presedintelui mai multe probleme din procesul clientului sau, amintind printre acestea ca Inalta Curte a emis un ordin judecatoresc catre Serviciul Roman de Informatii pentru desecretizarea documentelor, care insa a fost ignorat.
De asemenea, avocatul Ionel Hasotti aminteste ca sase martori, dintre care unul sub acoperire, au declarat ca l-au vazut pe Omar Hayssam in Romania dupa data pretinsei sale plecari din tara. Mai mult, avocatul Ion Cazacu a povestit public in cadrul unei emisiuni de televiziune ca Omar Hayssam i-ar fi dezvaluit, dupa aducerea sa in tara, ca a plecat din Romania “altfel decat pretind procurorii”.

”Am convingerea ca este dreptul dar si datoria domniei voastre sa faceti lumina in tot ceea ce priveste evenimentele cunoscute opiniei publice ca fiind “ afacerea rapirii ziaristilor “ si    “ afacerea fugii lui Omar Hayssam”. Antecesorul in functie al domniei voastre ne-a oferit un orizont temporal extrem de descurajant : 50 de ani. Motivul pentru care a facut-o nu a fost inca deslusit. Pe de alta parte , toti oamenii de buna credinta au asteptari si sperante ca adevarul va fi spus , tot adevarul si nimic altceva decat adevarul.

(…)Sunteti Presedintele Romaniei dar si al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Aveti atat puterea si legitimitatea pe care v-au dat-o romanii cat si toate celelalte puteri pe care legea vi le recunoaste. Va rog sa le folositi si sa determinati declasificarea tuturor documentelor si informatiilor de care organele statului roman dispun pentru ca adevarul sa fie spus pana la capat si indiferent de consecinte. Asa cum ati promis , de altfel.” îi transmite avocatul Ionel Hașotti lui Klaus Iohannis prin intermediul scrisorii deschise.

Vezi aici scrisoarea integrala adresată Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis

ISTORIC:

Omar Hayssam este un nume celebru în România. Condamnat pentru terorism, Hayssam a fost acuzat de răpirea în 2005 a jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, eliberaţi după două luni de chin. El a primit o sentinţă de 20 de ani de închisoare din partea instanţelor româneşti pentru că a comandat răpirea. Eliberat din cauza unei boli despre care s-a spus că a fost, de fapt, una închipuită, Hayssam a fugit din ţară cu ajutorul omului de afaceri Mustafa Tartoussi, al lui Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, după cum spun procurorii. După şase ani de zile de anchete, aceştia au fost achitaţi de Curtea de Apel Oradea.
Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la ședinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea. Potrivit procurorilor, imediat ce a fost eliberat din arest preventiv, Omar Hayssam, alături de doi fraţi de-ai săi, au trecut la construirea unui plan foarte bine pus la punct pentru a fugi din România. Sirianul a plecat din Bucureşti către Constanţa pe 29 iulie 2006. Seara, s-a întâlnit cu omul de afaceri Mustafa Tartoussi, care l-a urcat la bordul navei sale, Iman T, în jurul orei 02.00. Vaporul, cu Omar Hayssam ascuns într-una din cabinele marinarilor, a luat drumul Egiptului spre dimineaţă. A doua zi, nava a trecut prin strâmtoarea Bosfor-Dardanele. Pe 5 iulie, Omar a debarcat la Alexandria sub numele fratelui său, Omar Samir, cu care seamănă foarte mult şi care avea cetăţenie siriano-rusă. Pe 16 iulie, omul de afaceri s-a urcat din nou la bordul navei Iman T şi a ajuns peste două zile în portul Tartous, din Siria. De atunci, anchetatorii au pierdut urma lui Omar Hayssam şi este dat în urmărire generală prin Interpol. În tot acest timp, fraţii lui, împreună cu Mustafa Tartoussi, au fost anchetaţi de procurori. Curtea de Apel Oradea a decis, însă, după şase ani de anchete, să-i achite. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocatul lui Mustafa Tartoussi a aflat de sentinţă din presă. „Am aflat şi eu din presă de sentinţă. Sincer să fiu, am sperat la această decizie. Sper ca procurorii să nu facă recurs. Clientul meu spune că este absolut nevinovat. Am vorbit cu el, este bucuros. Sunt şase ani de zile de când tot este „curtat””, a spus, pentru „Atitudinea”, avocatul lui Mustafa Tartoussi, Ionel Haşotti.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: