PROPAGANDA BASISTA A DEVENIT PROPAGANDA IOHANNISTA CARE-L RIDICA IN SLAVI PE EMISARUL PENAL AL GERMANIEI LA BUCURESTI,KLAUS IOHANNIS”GHINION”: IOHANNIS PREGATESTE O „LOVITURA DE IMAGINE!”

30 apr.

Klaus Iohannis poate da o lovitură politică și de imagine, scrie consultantul politic Angelin Ioan, într-un editorial pentru DCNews. Acesta identifică trei motive pentru care numirea ambasadorilor din țările partenere (Germania, Franța, SUA) are o miză importantă.

Iată editorialul scris de Angelin Ioan:

Circulă deja informații în presă că președintele Iohannis pregătește un set de numiri în posturile de ambasadori din țările foarte importante care influențează mersul lucrurilor în lume (Germania, Franța sau SUA) și care sunt importante pentru securitatea României.

Găsesc trei motive pentru care numirea ambasadorilor poate fi o lovitură însemnată de politică și imagine pentru începutul de președinție a lui Klaus Iohannis.

În primul rând, din cauza contextului extern. Atmosfera este foarte tensionată lângă România. Frământările istoriei –  amestec de interese și orgolii ale puternicilor lumii, care scapă vederii cotidiene a oamenilor, pot schimba destinele a națiuni întregi. Pe acest fundal, România, nu are altceva a face, într-o logică simplă, decât a-și consolida legăturile cu partenerii săi euro-atlantici.

În al doilea rând, politica externă este o  manifestare concretă a viziunii președintelui și a raportării sale directe la o atribuțiile din fișa postului. În discuția despre primele 100 de zile de președinție, Klaus Iohannis a prezentat mai degrabă o intenție privind desfășurarea mandatului. Prin numirea unor ambasadori în țări ca Germania sau Franța, se face un pas important pentru a defini concret ce face președintele Klaus Iohannis.

Comparația cu Traian Băsescu

În al treilea rând, numirile sunt importante pe terenul comparației neîncetate între președinția lui Klaus Iohannis și cea a lui Traian Băsescu. Fostul președinte a jucat politica externă nu doar ca pe o atribuție a postului, ci ca pe un instrument de imagine, identificând funcția prezidențială cu  ideea de politică externă în mintea publicului.

Klaus Iohannis dovedește tot mai clar că își pune propria amprentă și consolidează propriile idei despre cum trebuie să se poziționeze România în plan extern. Și tot ca cimentare a viziunii prezidențiale proprii, Klaus Iohannis poate semnala  prin viitoarele numiri despre raportarea sa la un segment de intelectuali activi în discuția publică și politică.

Relația cu elita intelectuală, importantă

De ce este important de consolidat această relație, chiar dincolo de numirile momentane de ambasadori?  Pentru că președintele Iohannis acționează într-o circumstanță unică de tensiune externă, în care nu s-a găsit niciun alt președinte și are nevoie de sprijinul tuturor reprezentanților intelectualității și a liderilor implicați în dezbaterea publică. Este o nouă relație a șefului statului cu elita intelectuală și de dezbatere publică, într-un context de război. Fiindcă suntem în plin război rece și nu este exclus nici un conflict militar propriu-zis în estul României.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: