SPANIA SPRIJINA CU VORBE ADERAREA ROMANIEI LA SCHENGEN!

13 iul.

Spania sprijină aderarea României la Schengen, deoarece i se cuvine, date fiind eforturile concrete depuse de autoritățile române, a declarat luni regele spaniol Felipe al VI-lea, la dejunul oficial oferit în onoarea președintelui Klaus Iohannis.

„Totdeauna România a avut în Spania un aliat ferm în aspirațiile sale europene și proatlantice. Acum când ambele țări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspirațiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puținelor interese pe care le împărtășim. Spania, cum bine știți, sprijină intrarea României în Spațiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente și susținute care au fost depuse în acest sens de către autoritățile române, în poziția de frontieră externă a UE pe care o are România”, a spus regele Felipe al VI-lea.

El a vorbit despre relațiile intense dintre Spania și România. „Între limbile și culturile noastre există o înrudire cu rădăcini ce duc până la Traian, cel dintâi dintre împărații romani născuți în Hispania și reper fundamental pentru identitatea română”, a afirmat regele Spaniei.

Acesta a arătat că românii din Spania aduc o contribuție importantă la dinamismul economiei spaniole.

„În ultimii ani, sute de cetățeni români s-au stabilit în Spania și au devenit astăzi comunitatea străină cea mai numeroasă pentru țara noastră. Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuție la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut”, a subliniat regele Felipe al VI-lea.

Regele Spaniei a apreciat eforturile depuse de președintele Iohannis în primele luni ale mandatului său pentru reformele care țin de consolidarea statului de drept.

„În urma alegerilor care au avut loc în noiembrie anul trecut, ați primit sprijinul poporului român pentru a vă asuma cea mai înaltă demnitate a țării. România se bizuie pe o democrație solidă, pe o economie deschisă și este un partener activ, conștient de responsabilitățile ce îi revin și solidar în cadrul Comunității Internaționale. Apreciem și încurajăm fermitatea și eforturile dvs în cursul primelor luni de mandat, în scopul de a obține un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite să consolideze statul de drept și să îmbunătățească condițiile de viață și bunăstarea cetățenilor dvs”, a afirmat regele.

El a subliniat că Spania împărtășește îngrijorarea României în ceea ce privește securitatea și respectul față de dreptul internațional în zona estică a UE.

„Țara mea, ca națiune prietenă și aliată, nu poate decât să sprijine vocația României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securității euroatlantice. (…) După acești ani în care criza i-a afectat în mod sever pe cetățenii noștri, economiile noastre se află din nou pe drumul creșterii economice. Așadar, trebuie să ne unim forțele, perseverând în consolidarea redresării economice și dinamizând crearea de locuri de muncă”, a mai spus regele Spaniei.

Potrivit acestuia, anul trecut, schimburile comerciale dintre Spania și România au atins cifre record, ceea ce ar trebui să stimuleze exploatarea potențialului celor două economii complementare, desfășurând proiecte comune de colaborare sau de investiții.

„Spania cunoaște extrem de bine capacitatea de transformare pe care o are politica europeană de coeziune, iar, așa cum am procedat în alte domenii, dorim să punem la dispoziția României cunoștințele și experiența noastră”, a afirmat regele Felipe al VI-lea.

Totodată, regele a menționat „excelenta colaborare” dintre cele două țări „în prevenirea și neutralizarea celor mai grave amenințări la adresa vieții cotidiene, precum criminalitatea organizată și traficul de persoane”.

Regele Spaniei a precizat că în 2016 se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale care au „în față un viitor promițător”. „Am, de asemenea, convingerea că prima dvs vizită în Spania ne va da prilejul să progresăm în întărirea unor legături ce corespund afecțiunii reciproce dintre popoarele noastre și aspirațiile cetățenilor noștri”, a declarat el.

Regele a amintit, la dejunul oferit împreună cu soția sa, regina Letizia, în onoarea președintelui Klaus Iohannis și a soției sale Carmen Iohannis, de vizita lor în România.

„Atât regina, cât și eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de prințesă și prinț de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simțit cordialitatea și ospitalitatea poporului român, precum și prietenia prin care sunt legate țările noastre”, a spus suveranul spaniol.

La finalul discursului, regele Spaniei a ridicat paharul și a zis „Noroc” în limba română.

AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: