FOSTUL MINISTRU DE FINANTE YANIS VAROUFAKIS A DECLARAT CA TEXTUL COMUNICATULUI ZONEI EURO ESTE :”NOUL TRATAT DE LA VERSAILLES!”

14 iul.

Fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis consideră că acordul încheiat de premierul elen Alexis Tsipras cu liderii zonei euro este ‘un tratat de capitulare’, ce are scopul de a transforma Grecia într-un stat ‘vasal’ Eurogrupului, consemnează agenția EFE.

Într-un articol publicat marți pe blogul său, Varoufakis a apreciat că textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineața, seamănă cu ‘un document cu termenii capitulării Greciei’. Documentul este ‘conceput ca o declarație ce confirmă că Grecia acceptă să devină vasalul Eurogrupului’, adaugă fostul ministru grec de finanțe, susținând că este pentru prima dată în istoria ei când Uniunea Europeană a luat o decizie care ‘subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene’. În opinia sa, ‘prin modul în care au tratat cu Alexis Tsipras și cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitură decisivă proiectului european’.

Varoufakis consideră că acest acord nu are nimic de-a face cu economia și nici cu ‘o agendă de reforme capabilă să scoată Grecia din mocirlă’. ‘Este pur și simplu o manifestare a unei politici umilitoare’ și, în plus, o mostră a ‘anulării complete a suveranității naționale’, apreciază economistul grec, care include în postarea sa și un avertisment: ‘Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți’.

Referindu-se la ce ar trebui făcut după semnarea acordului prin care Tsipras a acceptat reforme radicale, Varoufakis estimează că se acordă acum prea multă importanță posibilei reacții a deputaților la votarea acordului în parlament, în opinia sa fiind mai important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo șansă de a-și reveni prin aplicarea măsurilor cuprinse în respectiva înțelegere, sau dacă ‘predarea’ Greciei nu va agrava și mai mult o criză fără sfârșit.

AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: