VINERI INCEPE POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI!

31 iul.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe anul acesta nu pe 1 august, ci vineri, pe 31 iulie. Căzând într-o zi de sâmbătă şi fiind precedată de ziua de vineri, zi de post, Postul Sfintei Marii sau Sântămariei, aşa cum mai este cunoscut, începe, aşadar, mai devreme.
Postul durează două săptămâni şi este rânduit pentru pregătirea credincioşilor în vederea celor doua mari praznice din luna august, Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixata în secolul al V- lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), unde s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începand cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

În ajunul praznicului, în seara de 14 august, se oficiază slujba Prohodului Maicii Domnului.
Prohodul Maicii Domnului are o însemnătate deosebită pentru credincioşii ortodocşi, fiind în acelaşi timp o cântare de tânguire, dar şi o mărturisire a Sfinţeniei Maicii Domnului şi a dumnezeirii celui ce S-a născut din pântecele ei.
Prohodul Adormirii Maicii Domnului se cântă la vecernia praznicului, când Sfânta Icoană a „Adormirii Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu” este pusă în mijlocul Bisericii.
Preoţii, îmbrăcaţi în toate podoabele preoţeşti, stau împrejur, iar cel mai mare, luând cădelniţa şi cadind în cruce înaintea Icoanei, începe să cânte.

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă nu doar înfrânare alimentară, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu, pentru că acest post cauta să mântuiască împreună cu sufletul şi trupul.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: