OTTO PEREZ MOLINA ,PRESEDINTELE GUATEMALEI A DEMISIONAT DUPA CE MIERCURI I S-A EMIS UN MANDAT DE ARESTARE PENTRU FAPTE DE CORUPTIE!,URMEAZA DUPA DATA DE 3 SEPTEMBRIE SI DEMISIA MAFIOTULUI IMOBILIAR ,PENALUL KLAUS WERNER JOHANNIS?!

3 sept.

După ce miercuri i s-a emis un mandat de arestare pentru fapte de corupție, președintele Guatemalei, Otto Pérez Molina, și-a dat joi demisia pentru „a menține caracterul instituțional al executivului”, a informat o sursă oficială, potrivit agerpres.ro.

Pérez este acuzat de parchet și de Comisia internațională a ONU împotriva impunității în Guatemala (CICIG) că a condus un sistem de corupție în sistemul vamal, cu funcționari care au primit mită pentru a scuti de taxe anumite importuri.

Președintelui conservator, un general în rezervă în vârstă de 64 de ani, la putere din 2012, i se ridicase marți imunitatea în urma unui vot în unanimitate al parlamentului, o măsură inedită în istoria Guatemalei și salutată de o mare parte dintre cetățeni. De marți seara, justiția i-a interzis președintelui să părăsească teritoriul țării. Miercuri, Curtea Constituțională a confirmat începerea urmăririi penale, respingând recursul depus de președinte pentru suspendarea procedurii.

Președintelui conservator, un general în rezervă în vârstă de 64 de ani, la putere din 2012, i s-a ridicat marți imunitatea în urma unui vot în unanimitate al Parlamentului, o măsură inedită în istoria Guatemalei și salutată de o mare parte dintre cetățeni.

De marți seara, justiția i-a interzis președintelui să părăsească teritoriul țării. Miercuri, Curtea Constituțională a confirmat începerea urmăririi penale, respingând recursul depus de președinte pentru suspendarea procedurii.

Potrivit legii din Guatemala, președintele poate rămâne la post chiar dacă își pierde imunitatea și face obiectul unor urmăriri penale, cu excepția cazului în care un judecător decretează plasarea sa în detenție provizorie, caz în care ar fi destituit și înlocuit de vicepreședinte său, Alejandro Maldonado.

În acest dosar, fosta vicepreședintă Roxana Baldetti, care a demisionat în mai, se află deja în detenție provizorie.

Otto Pérez Molina este acuzat de Parchet și de Comisia internațională a ONU împotriva impunității în Guatemala (CICIG) că a condus un sistem de corupție în sistemul vamal, cu funcționari care au primit mită pentru a scuti de taxe anumite importuri.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.