EMISARUL GERMANIEI LA BUCURESTI,PENALUL KLAUS JOHANNIS A SUSTINUT LUNI O DECLARATIE DE PRESA LA PALATUL COTROCENI:”VREA O NOUA REFORMA IN INVATAMANT!”

14 sept.

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis susţine luni o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

„Vreau să spun tuturor elevilor, cadrelor didactice şi evident părinţilor că le doresc un an şcolar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase şi cu multe reuşite”, a declarat Iohannis în debutul conferinţei de presă.
„La început de an se întâmplă de mulţi ani încoace lucruri ciudate. Când ne uităm la ştiri observăm că în fiecare an apare un soi de ştiri neplăcute. Auzim că şi în acest an şcolar un număr mare de unităţi şcolare nu are condiţii bune pentru a primi elevii. Sunt multe şcoli care nu au autorizaţii de funcţionare, sanitare.
Încercând să aflu cam despre câte unităţi şcolare e vorba, am ajuns la ceva surprinzător. Am aflat că 4000 de clădiri din România nu au autorizaţie de funcţionare, în principal sanitară Asta ne una din cinci clădiri. Este foarte mult. Peste 80% nu au această autorizaţie pentru că fie nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare. Este o ruşine naţională. Lansez guvernului o provocare.

Cred că e posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil că până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă şi în şcoli. În 2018 acest tip de ştiri să nu mai existe şi să intrăm în serbările centenarului fără această ruşine naţională.

O a doua temă ţine tot de învăţământ. Avem foarte multe probleme în afară de cele care ţin de logistică. Dacă ne uităm pe datele ultimilor ani care privesc bacalaureatul constatăm că aproximativ jumătate dintre cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac.
Când analizăm situaţia manualelor şcolare vedem că în continuare sunt probleme. Când urmărim rezultatele învăţământului urban – rural aici avem o mare problemă. Copiii din mediul rural nu au nici măcar aproximativ aceeaşi şansă precum cei din mediul rurban. Când urmărim datele de integrare în piaţă muncii, chestiunea devine tragică. Toate acestea ne duc cu siguranţă la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut, în fiecare an aproape şi problemele au rămas în mare aceleaşi.
Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reforma în învăţământ, o largă consultare înseamnă că invit pe toţi cei interesaţi să participe la consultare, şi societatea civilă, şi sindicatele, şi instituţiile centrale şi judeţene. Invit pe toţi cei care au informaţii, au o gândire despre cum trebuie să arate şcoală românească.
Sper că prin această largă consultare, care cred că va dura cel puţin doi ani, să creăm bazele unei adevărate reforme a învăţământului, care aduce învăţământul în secolul XXI, care transformă profund şcoală, astfel încât elevul, când termină şcoala să fie dorit la locul de muncă.
Avem şi veşti bune. Am citit zilele trecute rezultatele unui studiu făcut în 15 ţări, printre care şi România, despre cât de fericiţi sunt ei cu viaţă lor de elevi. Surpriză, dintre ţările din UE sondate, România e pe primul loc. Avem cei mai fericiţi elevi, dar eu cred că le datorăm, oricât de frumos ar fi, noi le datorăm mult mai mult, le datorăm o şcoală performantă care le dă o şansă reală în viaţă, în carieră, şi care transformă România într-o ţară a cunoaşterii şi a integrării.

Întrebat în ce constă provocarea adresata guvernului, preşedintele că aceasta se va materializa în discuţii până la găsirea unei soluţii.
„Aici nu vorbim de ministerul Educaţiei, nu are în subordine aceste şcoli, sunt la administraţiile locale. Dar cauzele acestei nonperformante le găsim în felul în care s-a făcut descentralizarea. Şcolile au fost date pur şi simplu administraţiei care a făcut sau nu faţă. Atunci statul ar fi avut datoria să pună la punct mai întâi şcolile. În municipii, în oraşe cu economie sănătoasă, nu prea există probleme cu şcolile. Ele există în comunităţile mici. Guvernul poate să facă un plan, are toate pârghiile necesare pentru a rezolva această chestiune”.

Întrebat dacă decizia referitoare la migranţi trebuie luată de Parlament, Iohannis a declarat că e posibilă o astfel de consultare, dar că ea nu este uzuală.
“Preşedintele nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România în Consiliul European. Miercuri voi merge în parlament şi voi aborda şi această chestiune, a spus Iohannis.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: