CONCERTUL ANSAMBLULUI „RECONSIL” LA „ARNOLD SCHONBERG CENTER DIN VIENA,CARE VA AVEA LOC MARTI 27 OCTOMBRIE,ORA 19,30:UN REGAL AL MUZICIENILOR ROMANI IN LUME!

27 oct.

Compozitoarea Diana Rotaru. Foto Mihai Cucu

Compozitoarea Diana Rotaru. Foto Mihai Cucu

Concertul Ansamblului “Reconsil” la “Arnold Schönberg Center” din Viena

Marţi, 27 octombrie, ora 19.30, are loc la Centrul Arnold Schönberg din Viena un concert susţinut de Ansamblul Reconsil (dirijor Roland Freisitzer), având-o ca invitată pe soprana Agata Zubel. Repertoriul cuprinde lucrări semnate de cinci compozitori rezidenţi în cadrul programului derulat de KulturKontakt la Viena în acest an, incluzând o lucrare a compozitoarei românce Diana Rotaru. Evenimentul este organizat de KulturKontakt şi Cancelaria Federală a Austriei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena.

Lucrarea The Last Cry of the Unicorn II (Ultimul strigăt al inorogului II) a Dianei Rotaru a fost scrisă în 2007 în memoria regizorului Cristian Nemescu.

Soprana Agata Zubel

“Am folosit «inorogul» ca simbol al unei epoci pe cale de dispariţie, epoca viselor, a miturilor, a purităţii, a idealurilor şi speranţelor; totodată, inorogul este şi simbolul artistului – la rândul lui o «creatură fabuloasă» încercând să supravieţuiască într-o lume care nu pare a mai avea nevoie de el. Piesa a fost scrisă în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a tuturor tinerilor creatori care au fost opriţi în mod brutal din căutarile lor.

Instrumentele soliste – saxofonul şi trombonul – sunt două ipostaze diferite ale aceluiaşi cântec, cântecul de moarte al inorogului, în timp ce corzile reprezintă ecoul, umbra acestui cântec. Există şi un moment de mişcare scenică în climaxul lucrării, când soliştii, în ipostază de «preoţi», cântă la instrumente de percuţie.

Lucrarea a fost scrisă iniţial pentru saxofon alto şi trombon. Varianta cu cvintet de coarde este dedicată ansamblului Profil” (Diana Rotaru).

Ansamblul Reconsil

În program:

Arnold Schönverg: Variations pe un Recitativ pentru Orgă op. 40 (aranjament pentru ansamblu de Alexander Wagendristel)

Aurélio Edler-Copes: Encore Seule pentru soprană şi cinci instrumente (premieră austriacă)

Diana ROTARU: The Last Cry of the Unicorn II pentru saxofon alto, trombon şi cvintet de coarde (premieră austriacă)

Agata ZUBEL: Cascando pentru soprană, flaut, clarinet, vioară şi violoncel (text de Samuel Beckett)

Elvira GARIFZYANOVA: Without II (premieră mondială)

Valentín PELISCH: Cuadernos XXI (Messiaen) (premieră mondială)

Triumf pentru muzica lui Cantemir la Bruxelles

Jordi Savall şi Hesperion XXI, la sfârşitul concertului de la Bruxelles

1.300 de spectatori au ovaţionat îndelung prestaţia maestrului Jordi Savall şi a ansamblului Hesperion XXI după concertul Istanbul. Dimitrie Cantemir, organizat sâmbătă 24 octombrie la Bruxelles de Institutul Cultural Român Bruxelles, Palatul Artelor Frumoase (Bozar) şi Centrul cultural Yunus Emre în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia-Turcia.

„Am descoperit Cartea ştiinţei muzicii, tratatul lui Dimitrie Cantemir, precum şi personalitatea acestui erudit în 2006, şi am lucrat trei ani la albumul Istanbul. Dimitrie Cantemir. Ansamblul cuprinde instrumentişti turci, armeni, spanioli, grec şi bulgar, ceea ce arată capacitatea muzicii de a depăşi barierele naţionale. Dedic acest concert victimelor tuturor conflictelor trecute sau prezente”, declară Jordi Savall.

Volist şi dirijor, Jordi Savall a devenit cunoscut pe plan mondial în special pentru punerea în valoare a patrimoniului muzical baroc. A înregistrat şi editat peste 230 de albume, iar repertoriul său cuprinde de asemenea muzică medievală, renascentistă sau a secolului XIX. În 2009 a lansat albumul Istanbul. Dimitrie Cantemir 1673-1723. Le Livre de la Science de la Musique.

Festivalul Europalia (6.10.2015-31.01.2016), bienal, este cea mai amplă şi prestigioasă manifestare dedicată artelor în Belgia, programând câteva sute de evenimente de înaltă ţinută. Lansat în 1970, festivalul pune în valoare la fiecare ediţie patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate.

“Oedipe”, pe înţelesul tuturor

Baritonul Ştefan Ignat la evenimentul de la ICR New York

ICR New York a oferit publicului meloman, american şi român, în 15 octombrie, în sala Auditorium a ICR New York, un eveniment care a omagiat personalitatea şi memoria marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cu ocazia împlinirii celor 60 de ani de la intrarea sa în eternitate şi la aniversarea a zece ani de la premiera americană a operei Oedipe.

Sub titlul Oedipe, pe înţelesul tuturor, baritonul Ştefan Ignat, de la Opera Naţională Bucureşti, a prezentat geneza capodoperei enesciene Oedipe, desfăşurarea operei şi personajele, a vorbit despre mitul lui Oedipe (cu precădere ca personaj de operă) şi despre unele descoperiri inedite pe care le-a făcut în partitura enesciană, explicând şi exemplificând, cu înregistrări audio şi video, momente esenţiale ale operei: ritualuri, doine, bocete, dansuri, laitmotive, elemente de jazz. De asemenea, baritonul Ştefan Ignat a prezentat publicului cartea sa Oedipe. O viziune interpretativă, apărută recent la Editura Muzicală.

Scriitoarea Doina Uricariu, Directorul ICR NY, la seara dedicată operei Oedipe

Baritonul Ştefan Ignat şi violonistul Sherban Lupu au realizat, în 2005, premiera americană a operei Oedipe, la University of Illinois at Urbana-Champaign, proiect care s-a finalizat cu înregistrarea unui CD, din care au fost ascultate câteva fragmente, acum, la împlinirea unui deceniu de la premiera americană a operei.
Baritonul Ştefan Ignat are în palmares roluri principale într-unele dintre cele mai cunoscute spectacole de operă. Este doctor în muzică şi câştigătorul unor distincţii importante, precum Premiul Ohanesian, oferit de Forumul Muzical Român, Premiul Special al Guvernului Japonez sau Premiul Revistei Actualitatea Muzicală, obţinut, în 2006, pentru interpretarea rolului titular din opera Oedipe, de George Enescu. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artistul s-a implicat în acţiuni umanitare, susţinând constant concerte caritabile.

La eveniment a participat Doamna Anca Jurcan, reprezentant permanent adjunct al Misiunii Permanente a României la ONU.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: