ANAF NU REUSESTE SA-L EXECUTE SILIT PE,OMUL DE AFACERI DAN VOICULESCU!

2 feb.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a recuperat doar 1% din prejudiciul de 60 de milioane de euro stabilit de instanţă în dosarul ICA, în care a fost condamnat 10 ani cu executare Dan Voiculescu.

Fiscul susţine că nu poate face mai mult pentru că activitatea sa este îngreunată din cauze care sunt independente de competenţele agenţiei, precum litiigii demarate de firme din cadrul Intact. După ce au văzut că prejudiciul nu a fost recuperat, procurorii DNA s-au autosesizat și au deschis un dosar pentru neexecutarea sentinței.

Printr-o sentinţă din luna august 2014, pe lângă alte bunuri au fost confiscate următoarele patru bunuri imobile: terenul de 29.220 mp (din str. Gârlei 1D), imobilul unde funcționează postul de televiziune Antena 3 (Șos. București-Ploiești nr. 25-27), terenul de 4.457 mp+clădire P+3 (str. Gârlei 1B), terenul de 3.000 mp+clădire P+8 (str. Gârlei 1B) – sediul Grivco.

Conform ANAF, acestea nu au fost scoase la licitație până în prezent întrucât există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară. „Aceste litigii sunt rezultatul acțiunilor demarate în instanță de către SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu și compania SC Grivco SA.

Subiectul litigiilor îl constituie atât recunoașterea contractelor de închiriere dintre reclamanți și foștii proprietari și, implicit, a dreptului de preemțiune (prioritate la cumpărare) al chiriașilor la achiziționarea imobilelor, cât și legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice”, susţin reprezentanţii ANAF. De exemplu, în dosarul nr.17616/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti secția a IV-a civila, Societatea Antena TV Group SA a solicitat constatarea valabilității contractului de închiriere încheiat cu Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA și a dreptului de preemțiune la cumpărarea imobilului situat în Șoseaua București-Ploiești, nr. 25-27, sector 1.

Prin sentința civila nr. 1299/04.11.2015,Tribunalul București secția a IV-A civilă, a admis acțiunea, respectiv a constatat valabilitatea la data de 08.08.2014 a contractului de închiriere încheiat la 01.09.2007 între Antena TV Group S.A, și S.C.

Compania de Cercetari Aplicative și Investitți S.A , astfel cum a fost modificat prin Actul Adițional nr.1/27.03.2009, Actul Adițional nr. 2/01.08.2011, Actul Adițional nr. 2 bis /31.08.2012 și actul adițional nr. 3 /09.10.1012. Instanța a constatat dreptul de preemțiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezintă spațiul închiriat potrivit contractului de închiriere menționat, la prețul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertiză tehnică sau de evaluare, potrvit art. 22 alin. 8 din Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 14/2007.

ANAF a formulat cale de atac împotriva acestei decizii. O problemă cu care ANAF se confruntă în valorificare este și situația care vizează terenul de 3.000 mp+clădire P+8 (str. Gârlei 1B) – sediul Grivco. După ce plângerea reclamanților a fost respinsă, aceștia au continuat demersurile în instanța, iar în luna octombrie au introdus noi acțiuni, înregistrându-le în cartea funciară în 23.10.2015.

În ceea ce privește terenul 29.220 mp din str. Gârlei 1D, cât și terenul 4.457 mp+clădire P+3 din str. Gârlei 1B) acestea au ca obiect reclamarea nelegalității intabulării a dreptului de proprietate înscris pe numele statului român. În aceste dosare instanța de fond a respins acțiunea reclamanților, aceștia având drept de a exercita cale de atac împotriva sentinței judecătorești în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea le-a fost comunicată.

Subliniem faptul că, până la acestă dată, instanța nu a comunicat ANAF motivarea sentințelor pronunțate în luna iunie a.c. Toate litigiile amintite au fost înscrise ca sarcină de reclamanții din dosare în cartea funciară, înscriere contestată Fisc. Conform legislației în vigoare, ANAF poate scoate la licitație imobilele menționate la pct 1, asumându-și însă riscul de a nu primi nicio ofertă, în condițiile în care probabilitatea ca un potențial cumpărător/i să-și asume achizițonarea unor imobile de valoare ridicată cu sarcini este extrem de scăzută.

Menționăm faptul că scoaterea la licitație publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanților, conduce automat la diminuarea prețului de vânzare cu 25%, la fiecare licitație. În cazul în care s-ar iniția procedurile de valorificare, cu reducerea succesivă a prețului de vânzare (potrivit legii), există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preț cu mult sub cel din rapoartele de evaluare.

Din acest motiv, ANAF apreciază că, până la soluționarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a bunurilor imobile, având în vedere că interesul ANAF este de a obține pentru statul român o sumă cât mai mare. Turnul Grivco şi sediul televiziunilor Antena 1 şi Antena 3 precum, imobile care i-au aparţinut lui Dan Voiculescu până când a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, vor fi scoase la vânzare de Fisc la un preţ de 32,5 milioane de euro, a anunţat ANAF acum două săptămâni. Evaluarea, cu şapte milioane de euro mai mare decât preţul stabilit de evaluator, a fost făcută de o comisie de la ANAF sector 1.

Sediul Antenei 1 și Antenei 3, din Șoseaua București-Ploiești nr. 25-27, cu terenul aferent, de 3.789 metri pătrați, a fost estimat de către evaluator la 3,4 milioane de euro, dar comisia ANAF a ridicat suma la 5,8 milioane de euro. Toate aceste neajunsuri pentru Fisc vor dispărea pentru că recent judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel Bucureşti, cei care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu, au stabilit că nu există niciun impediment pentru ca ANAF să confişte imobilele dobândite de fostul senator prin privatizarea ICA. În solicitarea către instanţă, funcţionarii statului au arătat că se lovesc de o serie de tertipuri procedurale ridicate de avocaţii companiilor Voiculescu.

Conform sentinţei din dosarul ICA, terenurile şi clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: