AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA ATAC DUR IMPOTRIVA BANCHERILOR!

10 feb.

Gheorghe Piperea

Banca Naţională a României (BNR) a reuşit, din nou, să îi întoarcă din drum pe parlamentari. Legea dării în plată nu a mai fost dezbătută, ieri, în comisiile de specialitate din Senat, potrivit Bursa.
Se pare că viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost în această săptămână la Parlament ca să solicite amânarea mult-aşteptatelor dezbateri pe marginea legii.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, ne-a declarat: „Bogdan Olteanu a fost la Parlament, ştiu din sursă sigură. Vor să emasculeze legea (n.r. bancherii), aşa cum au făcut cu Ordonanţa 50/2010 (n.r. privind contractele de credit pentru consumatori), adică să nu se aplice contractelor în derulare. Dacă va ieşi aşa, mai bine să n-o mai aprobe, nu va mai avea niciun efect! O să vă pomeniţi zilele viitoare cu un amendament depus de şeful PSD sau de şeful PNL, care va distruge legea”.
Domnia sa a scris, pe pagina personală de Facebook: „A fost o delegaţie bancară la Parlament, condusă de B Olt (n.r. Bogdan Olteanu), prim-vice la BNR. Desigur, delegaţia a fost primită semi-clandestin. Dar a obţinut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămână dezbaterea Legii dării în plată.

Asta nu e singura veste rea. Se pare că şefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casă, dar şi interdicţia aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur şi simplu legea devine inutilă şi toate abuzurile din trecut uitate, iertate, amnistiate”.
Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiator al legii, susţine că informaţia de mai sus i-a fost confirmată de deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, şi de liderul PNL Eugen Nicolaescu, care au spus că au avut loc discuţii la Parlament pe această temă şi că bancherii insistă ca legea să nu se aplice şi creditelor în derulare.
Ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări pe subiect, a declarat: „Noi suntem obligaţi să analizăm şi să facem evaluări. (…) Procesul legislativ nu s-a încheiat, s-a amânat. Este absolut normal. Ce i-a apucat graba? (…) Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis are cinci pagini. Fiecare frază este o frază grea (…) Cred că membrii comisiei citesc cu atenţie. (…) La fel, avem şi punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (…). Sunt lucruri cu care nu putem să glumim. Trebuie analizate cu seriozitate”.
Deputatul Zamfir, a explicat, ieri, citat de Agerpres: „Legea dării în plată nu este o lege socială, ci una pur economică, de logică economică. Eu am 800.000 de oameni cu piciorul în groapă. Nu îi tratez pe aceştia, însă îi tratez pe unii care s-ar putea îmbolnăvi. Eu trebuie să dau o lege, astfel încât să poată fi trataţi cei cu piciorul în groapă. Sensul legii este să se facă dreptate. (…) Băncile au propus iniţial un plafon. Plafoanele duc de obicei legea în zona discriminării. Omul acela, când are o datorie, nu înseamnă că este mai bogat sau mai sărac, este mai mult sau mai puţin îndatorat. Eu nu pot să discriminez oamenii în funcţie de datorii”.
Forma iniţială a Legii dării în plată, reîntoarsă de preşedinte în Parlament, a fost modificată de iniţiatori şi ar fi urmat să fie dezbătută în Senat după întoarcerea parlamentarilor din vacanţă.
Printre modificările aduse textului legislativ, se numără prelungirea termenului în care clientul şi banca pot negocia, de la 15 la 30 de zile, înlocuirea expresiei „persoane fizice” cu sintagma „consumatori”, precum şi faptul că legea se va putea aplica şi garanţilor, dar şi codebitorilor dintr-un contract de credit.
Legea a fost votată în Parlament anul trecut, cu doar un vot împotrivă şi cu o singură abţinere.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: