PRESEDINTELE GIP,MUGUR CIUVICA,DEVOALEAZA AFACEREA MAGISTRATULUI CAMELIA BOGDAN DIN DOSARUL TELEPATIA ,CARE A INTRAT IN VIZORUL INSPECTIEI JUDICIARE A CSM!

11 feb.

Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a dezvaluit ca judecatoarea Camelia Bogdan de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti a primit bani de la Ministerul Agriculturii. Conform GIP, Camelia Bogdan ar fi incasat 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, care s-a constituit parte civila in dosarul „Telepatia”, in timp ce judeca dosarul in care l-a condamnat pe fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, la 10 ani de inchisoare. In schimbul banilor, Camelia Bogdan ar fi prestat, sustine GIP care citeaza declaratia de avere a judecatoarei, din 21 iulie pana in 2 august 2014, ca „lector in cadrul programului „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei si a coruptiei in vederea protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene”, desfasurat in Poiana Brasov, program care facea parte din proiectul UMP CESAR „Furnizarea serviciilor de consultanta pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”, manageriat de, culmea, Ministerul Agriculturii. De mentionat ca dosarul „Telepatia” a fost judecat de Camelia Bogdan in intervalul 1 iulie – 8 august 2014 (data cand a dat decizia de condamnare definitiva), adica exact in timp ce participa la proiect. Cu alte cuvinte, Camelia Bogdan, in plina vacanta judecatoreasca pendula intre sala de judecata si evenimentul de la Poiana Brasov.

Conform declaratiei de avere a Cameliei Bogdan, sustine GIP, banii pentru activitatea de lector din cadrul proiectului ar fi fost incasati de la SC FDI TOP CONSULT SRL, societate care nu era „decat un intermediar, adica firma de consultanta angajata de Ministerul Agriculturii pentru organizarea cursurilor de instruire din proiectul CESAR„.

Dezvaluirile facute de Mugur Ciuvica sunt de o gravitate uriasa si ar trebui sa puna sub semnul intrebarii, in primul rand, decizia pronuntata in dosarul „Telepatia” – dat fiind ca este un caz clar de incompatibilitate pentru judecatoarea Bogdan, daca se dovedeste ca aceasta a obtinut bani de la o parte dintr-un dosar in care a fost desemnata sa judece, respectiv de la Ministerul Agriculturii, constituita parte civila in dosarul de privatizare al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) cunoscut publicului ca dosarul „Telepatia”, si despagubita cu 60.482.615 euro in acest dosar din ciocanul Cameliei Bogdan.

Tot sub semnul intrebarii s-ar situa si viitorul in magistratura al judecatoarei CAB, Camelia Bogdan, in conditiile in care activitatea sa de „lector” la un astfel de proiect este in contradictie cu prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care la Capitolul II – Incompatibilitati si interdictii in cuprinsul articolului 5 este prevazuta interdictia unui magistrat de a desfasura alte activitati, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al scolii Nationale de Grefieri.

Or, proiectul la care Camelia Bogdan a avut calitatea de lector, conform dezvaluirilor GIP, nu se incadreaza nici la „functii didactice din invatamantul superior”, nici la „instruire in cadrul INM si al Scolii Nationale de Grefieri”.

In acest context, trebuie subliniat ca, la prima vedere SC FDI TOP CONSULT SRL, compania despre care GIP sustine ca a fost „firma de consultanta angajata de Ministerul Agriculturii pentru organizarea cursurilor de instruire din proiectul CESAR” este, asa cum insasi se prezinta pe site-ul oficial, o societate comerciala „specializata in servicii de consultanta integrata si management pentru dezvoltarea de afaceri pe teritoriul Romaniei in special de catre investitori din afara granitelor tarii„, care „are ca scop dezvoltarea mediului de afaceri din Romania prin incurajarea si facilitarea accesului investitorilor straini pe piata interna„. Adica, SC FDI TOP CONSULT SRL este orice altceva decat o institutie de invatamant superior in care Camelia Bogdan sa poata preda fara a incalca prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Faptul ca judecatoarea Bogdan a incasat, asa cum a recunoscut in declaratia ei de avere, 10.000 lei de la un SRL, care nu era o unitate de invatamant superior echivaleaza, in opinia noastra, cu prestarea unei activitati interzise prin lege magistratilor si care ar trebui sa duca la anchetarea ei disciplinara pentru incalcarea interdictiilor pentru magistrati, abatere care poate fi sanctionata pana la excluderea din magistratura.

Iata ce prevede articolul 5 din Legea 303/2004 , alin. (1) si (2):

Art. 5.

(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii, cu exceptia cazurilor in care conflictul de interese a fost adus la cunostinta, in scris, colegiului de conducere al instantei sau conducatorului parchetului si s-a considerat ca existenta conflictului de interese nu afecteaza indeplinirea impartiala a atributiilor de serviciu„.

In fata unor supiciuni de acest gen care planeaza asupra judecatoarei Camelia Bogdan, in urma dezvaluirilor GIP, se impune ca Inspectia Judiciara sa efectueze de indata verificari din oficiu, iar Consiliul Superior al Magistraturii sa dispuna in consecinta.

Procesul „Telepatia” poate fi redeschis, iar decizia anulata pe motiv de incompatibilitate a judecatorului

Cei 8 condamnati din dosarul „Telepatia” au la indemana contestatia in anulare pe motiv ca judecatorul cauzei a fost descoperit incompatibil. Exact ca in cazul Rarinca, unde DNA si sefa ICCJ, Livia Stanciu, au atacat hotararea de achitare a fostei angajate a sotului ei (pe care a acuzat-o de santaj), pe motiv ca judecatoarea CAB Risantea Gagescu ar fi fost incompatibila intrucat la un concurs de promovare la ICCJ, desfasurat la CSM, intre judecatoarele Gagescu si Stanciu ar fi avut loc o disputa aprinsa, ultima dintre ele opunandu-se promovarii in functie.

In cazul Cameliei Bogdan, incompatibilitatea este evidenta, cata vreme a luat bani de la un SRL care presta servicii pentru Ministerul Agriculturii, minister care era parte civila in dosarul „Telepatia”, judecatoarea avea obligatia sa se abtina. Este greu de crezut ca participand la Proiectul CESAR, de unde a incasat 10.000 lei, judecatoarea Camelia Bogdan nu a stiut si nu a citit de pe materialele si afisele de la conferinta ca Ministerul Agriculturii e finantatorul de proiect. De ce nu s-a abtinut Camelia Bogdan? De ce a preferat sa judece dosarul „Telepatia” in plina vacanta judecatoreasca, la urgenta, respingand toate probele?

Precedentul Nasui

In cazul judecatorului Gabriel Nasui de la Curtea de Apel Cluj – magistatul care s-a fotografiat in jacuzzi cu un afacerist pe care il judeca – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a decis, in iunie 2013, excluderea sa din magistratura, pentru „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii, nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa„.

Ca pedeapsa data de CSM a fost ulterior indulcita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si inlocuita cu o masura mai blanda, constand in mutarea, pentru 6 luni, a judecatorului Gabriel Nasui la Curtea de Apel Alba Iulia, este alta poveste!

Prezentam in continuare in integralitate articolul publicat pe Grupul de Investigatii Politice (grupul.ro):

In timpul procesului ICA, judecatoarea Bogdan a primit bani de la partea vatamata, Ministerul Agriculturii

10 February 2016

In timp ce judeca Dosarul ICA, judecatoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vatamata in Dosarul ICA si a petrecut un sejur de doua saptamani la Poiana Brasov in cadrul unui program finantat de acelasi minister. La cateva zile dupa revenirea din sejur, judecatoarea Bogdan a dat o sentinta definitiva in favoarea Ministerului Agriculturii.

Pe 26 iunie 2014, conducerea Curtii de Apel i-a desemnat pe judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea sa judece Dosarul ICA. Cei doi nu mai judecasera nici un dosar la Curtea de Apel Bucuresti, fiind proaspat avansati la aceasta instanta.

Primul termen judecat de Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea in Dosarul ICA a fost in 1 iulie 2014. In 7 iulie, la cel de-al doilea termen, judecatorii au anuntat ca intra in concediu pana pe 4 august, cand a fost fixat un nou termen in dosar.

GIP publica documente care demonstreaza ca judecatoarea Camelia Bogdan si-a petrecut jumatate din acest concediu la Poiana Brasov intr-un program finantat de una dintre partile din Dosarul ICA. Mai mult, judecatoarea Bogdan a si primit 10.000 lei de la respectiva parte.

Potrivit CV-ului judecatoarei Camelia Bogdan, in perioada dintre termenele din 7 iulie si din 4 august din Dosarul ICA, aceasta s-a aflat timp de doua saptamani la Poiana Brasov. Din 21 iulie pana in 2 august 2014, judecatoarea Bogdan a fost „lector in cadrul programului «Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei si a coruptiei in vederea protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene»” desfasurat in statiunea montana. Potrivit CV-ului Cameliei Bogdan, Programul facea parte din proiectul UMP CESAR „Furnizarea serviciilor de consultanta pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”. APIA este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura din subordinea Ministerului Agriculturii.

Ce nu spune judecatoarea Bogdan in CV este ca „CESAR” inseamna Proiectul Completarea Sprijinului Financiar acordat de UE pentru Restructurarea Agriculturii in Romania si ca UMP (Unitatea de Management a Proiectului) era Ministerul Agriculturii. Prin urmare, programul in cadrul caruia Camelia Bogdan si-a petrecut cele doua saptamani la Poiana Brasov era un program al Ministerului Agriculturii.

Potrivit declaratiei de avere a judecatoarei Camelia Bogdan, aceasta a primit pentru activitatea de „lector” de la Poiana Brasov 10.000 lei. Banii, spune judecatoarea Bogdan, provin de la SC FDI TOP CONSULT SRL. Ce nu spune judecatoarea Bogdan este ca FDI TOP CONSULT nu era decat un intermediar, adica firma de consultanta angajata de Ministerul Agriculturii pentru organizarea cursurilor de instruire din proiectul CESAR. Prin urmare, cei 10.000 lei primiti de Camelia Bogdan proveneau tot de la Ministerul Agriculturii.

Judecatoarea Bogdan are un motiv foarte serios sa ascunda identitatea institutiei care a finantat programul de doua saptamani de la Poiana Brasov si i-a platit onorariul de 10.000 lei. Iar acest motiv este ca in perioada in care primea aceste foloase, institutia respectiva, Ministerul Agriculturii, era parte vatamata intr-un dosar judecat de Camelia Bogdan. Este vorba de Dosarul ICA, supranumit „Telepatia”.

In 14 octombrie 2008, la cererea DNA, Ministerul Agriculturii, condus la acea vreme de Dacian Ciolos, s-a constituit ca parte civila in Dosarul ICA. Fara a face nici cea mai mica evaluare proprie, Ministerul Agriculturii si-a insusit prejudiciul calculat de DNA, respectiv 60.482.615 euro. Daca Ministerul Agriculturii nu s-ar fi constituit ca parte vatamata, nu ar fi existat prejudiciu si, ca urmare, nici Dosarul ICA nu ar fi existat. Ministerul Agriculturii a sustinut insa ca a fost prejudiciat de inculpatii din Dosarul ICA, in frunte cu Dan Voiculescu si a cerut instantei, respectiv judecatoarei Camelia Bogdan recuperarea acestui prejudiciu.

Judecatoarea Bogdan a inceput sa judece la Bucuresti Dosarul ICA in care Ministerul Agriculturii era parte vatamata, dupa care s-a dus doua saptamani la Poiana Brasov la programul finantat de partea vatamata, a luat 10.000 lei de la partea vatamata, s-a intors la Bucuresti si intr-un timp record a dat o sentinta definitiva in favoarea partii vatamate.

In 4 august 2014, la doua zile dupa terminarea sejurului judecatoarei Bogdan a avut loc un nou termen in Dosarul ICA. Sedinta de judecata a durat 12 ore si a fost fixat un nou termen pentru a doua zi. In 5 august, audierile au durat din nou 12 ore. Judecatoarea Carmen Bogdan si colegul ei au dau termen avocatilor ca pana pe 7 august sa depuna concluziile scrise si au anuntat ca raman in pronuntare. Pe 8 august, Dan Voiculescu si ceilalti inculpati din Dosarul ICA au fost condamnati definitiv de judecatorii Bogdan si Mihalcea.

Sentinta nu este insa doar una defavorabila inculpatilor, ci si una favorabila partii vatamate, Ministerul Agriculturii. Dupa ce beneficiase de sejurul si de banii Ministerului Agriculturii, judecatoarea Bogdan hotaraste ca Ministerul Agriculturii a avut dreptate si ii condamna pe inculpati la plata prejudiciului solicitat de Ministerul Agriculturii, respectiv 60.482.615 euro. Este celebrul „prejudiciu” pentru recuperarea caruia, la un an si jumatate de la sentinta, judecatoarea Bogdan, impreuna cu DNA si ANAF se straduiesc sa dea afara Antena 3 din sediul in care isi desfasoara activitatea.

In final, un scurt exercitiu pentru propaganda basista. Sa ne imaginam ca judecatoarea Bogdan ar fi decis achitarea lui Dan Voiculescu, dupa ce, in timpul judecarii dosarului ICA, ar fi petrecut 2 saptamani la Poiana Brasov, ca „lector” intr-un proiect al Fundatiei Dan Voiculescu. Mai mult, judecatoarea Bogdan ar mai fi primit si un onorariu de 10.000 lei din banii Fundatiei Dan Voiculescu. Unde s-ar fi aflat acum Camelia Bogdan?

*Cititi aici declaratia de avere a Cameliei Bogdan pe anul 2015

*Cititi aici CV-ul Cameliei Bogdan

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: