COMPANIILE DIN DOMENIUL TUTUNULUI SOMATIE CATRE GUVERNUL BIROCRAT DE LA BRUXELLES!

15 feb.

Companiile de tutun consideră că sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislația națională.

Companiile solicită Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris România, „asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționarea a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat”.

Scrisoarea adresată Guvernului de cele trei companii

Guvernul României
In atenția: Domnului Prim-ministru Dacian Cioloș
Spre știința: Dlui. Viceprim-ministru Costin Borc, Ministerul Economiei, Comerțului și
Relațiilor cu Mediul de Afaceri
Dlui. Ministru Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Ministerul Sănătății
Dnei. Ministru Anca Dana Dragu, Ministerul Finanțelor Publice
Dlui. Ministru Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Externe
Dlui. Ministru Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Dlui. Ministru Petru Tobă, Ministerul Afacerilor Interne
Dnei. Ministru Raluca Alexandra Prună, Ministerul Justiției
Dlui. Ministru Marius-Raul Bostan, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea
Informațională
Dlui. Președinte Bogdan-Marius Chirițoiu, Consiliul Concurenței
Dlui. Președinte Daniel Diaconescu, Agenția Națională de Administrare Fiscală
Dlui Președinte Bogdan Marcel Pandelică, Autoritatea Națională pentru Protecția
Consumatorilor
Domnului Consilier de stat Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei
Ref.: Asumarea de urgență a cadrului de reglementare pentru industria tutunului

Stimate Domnule Prim-ministru,

Prin prezenta, companiile semnatare solicită Guvernului asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționarea a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat.

Reiterăm că există pericolul ca, dat fiind că au mai rămas doar trei luni până la data limită de transpunere a Directivei în legislația națională (data care coincide cu conformarea producției) și că activitatea Parlamentul României va fi probabil influențată de calendarul electoral, activitatea noastră să fie grav afectată.

Potrivit comunicatului de presă din 2 februarie, ar fi trebuit să primim toate “informațiile complete, necesare industriei de profil pentru conformarea producției, respectând prevederile Directivei 2014/40/UE”. Prin urmare, vă aducem la cunoștință că, ne lipsesc informații complete și certe atât în privința ambalajelor (de exemplu, ordinea și perioada de utilizare a seturilor de avertismente),
cât și în privința produsului în sine.
Așa cum am mai precizat, la fel ca orice industrie, în absența legii de transpunere și a normelor de aplicare, nu putem demara conformarea producției ambalajelor și țigaretelor, proces laborios, costisitor și de durată.
Vă învederăm că simpla comunicare a unor informații, în absența cadrului normativ legal adoptat și publicat în Monitorul Oficial, nu poate suplini legea ori constitui temei juridic al unei conduite a destinatarilor acesteia, în caz contrar încălcându-se în mod flagrant principiile certitudinii, previzibilității și securității juridice, care stau la baza statului de drept.
În concluzie, ca orice mare investitor, dorim ca Executivul să ne asigure cadrul de reglementare clar, ferm și predictibil în care să ne putem desfășura activitatea. Am conlucrat întotdeauna constructiv cu autoritățile române și sperăm ca, și în cazul de față, să fie eliminat blocajul iminent printr-o soluție care să evite întreruperea producției și a disfuncționalității pieței – inclusiv prin creșterea alarmantă a fenomenului comerțului ilicit cu țigarete cu consecințe importante asupra bugetului de stat.

Cu deosebită considerație,

British American Tobacco Japan Tobacco International Philip Morris Trading
Gemma Webb Mark Rock Steen Hjortholm
Director General Director General Country Manager
În 2015, industria tutunului din România este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat cu o contribuție de 2,98 miliarde euro (accize, TVA și impozite și taxe locale), reprezentând 1,9% din PIB, 12,5% din veniturile bugetare și 38,7% din totalul veniturilor din accize.

„Directiva tutunului: demonstrație practică, în fabrică”

Companiile explică într-un comunicat transmis presei de ce ar fi nevoie de șase luni.

Iată comunicatul

„Producătorii au arătat astăzi, practic, în fabrica JTI din București, de ce sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislația națională. Reprezentanții fabricii de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele și timpul alocat pentru fiecare operațiune de pregătire și tipărire a ambalajelor, operațiuni executate în străinătate, de furnizori globali, precum și în ce constă producția propriu-zisă, adică fabricarea și împachetarea țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun din România.

Procesul de pre-producție și tipărire a ambalajelor este efectuat de furnizori globali externi (care nu au filiale în România).
Pe piața locală sunt produse și comercializate circa 150 de sortimente de țigarete. Anul trecut, în România, au fost fabricate circa 1.200.000.000 pachete de țigarete. Toate ambalajele necesare producției au fost concepute și tipărite în străinătate de către furnizori specializați.
Înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice și ștanțele cu avertismentele de sănătate și adaptate designul și grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente. Această pregătire este făcută de doar două companii globale care deservesc toți producătorii de tutun din Europa.
Odată încheiată pregătirea graficii și ștanțelor, se comandă cilindrii și cartonul. În lume, există numai trei furnizori de cilindri pentru rotogravură. Pregătirea cilindrilor durează până la 14 săptămâni. Cilindrii sunt apoi transportați la cele câteva tipografii de profil. De la instalarea cilindrilor în tipografie și până la definitivarea comenzii de tipărire trec aproape șase săptămâni. Dintre tehnicile de tipărire (rotogravură – tipărire cu cilindri, offset – tipărire cu plăci și flexo), este preferată rotogravura, chiar dacă este mai scumpă, pentru că menține calitatea tiparului la tiraje mari și reprezintă o piedică în calea contrafacerii (offset-ul este utilizat pentru volume mici).
După tipărire, ambalajele sunt transportate în fabricile locale. Transportul, cu tirul, durează până la o săptămână. Producerea și împachetarea propriu-zisă a țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun, se face în aproximativ trei săptămâni, după care urmează distribuția în țară, către depozite, magazine, chioșcuri etc.
Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Așadar, se aplică principiul „primul venit, primul servit”, capacitățile de producție ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans. Rezervarea se poate face doar după ce legea și normele ei de aplicare sunt definitive. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, iar piețele cu legi adoptate sau proiecte de lege foarte avansate au lansat deja comenzi.

Demersurile industriei tutunului referitoare la transpunerea Directivei 2014/40/UE. Semnificația datei de 20 mai 2016.
Conform textului Directivei, data limită de transpunere prin lege și data de conformare a producției coincid (20 mai 2016). Țigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piață după 20 mai 2016, doar dacă au fost fabricate înainte de această dată. Însă producția este limitată de legislația fiscală, deci industria nu poate produce în prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului în perioada de vară.
De aproape doi ani, producătorii de țigarete cer autorităților, în mod repetat, adoptarea cât mai rapidă a legii referitoare la Directiva tutunului, explicând în toate comunicările oficiale că sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la noile cerințe. Astfel, pentru conformarea producției la 20 mai 2016, era nevoie ca legea și normele de aplicare să fi fost publicate până la începutul lui decembrie 2015. Ca urmare, companiile sunt deja în situație de avarie. Dacă fabricile nu vor mai putea produce, piața legală se va bloca tocmai la vară, în perioada de vârf, iar pierderile la buget vor fi, în medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentând taxe și contribuții. Comerțul ilegal cu țigarete, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va crește rapid, în condițiile în care produsele legale nu vor mai fi disponibile.
Pentru că Directiva însăși prevede 20 mai 2016 ca dată limită de transpunere, dar și de conformare a producției la noile cerințe, România nu este într-o situație singulară. Mai multe state UE sunt în întârziere dar, de exemplu, în proiectele de transpunere, Polonia și Danemarca prevăd perioade de tranziție necesare producției de până la nouă luni, pentru a nu pune în pericol veniturile la buget.

Precizări suplimentare:
Solicitarea unei perioade de șase luni pentru adaptarea producției nu înseamnă „amânarea Directivei”, așa cum greșit au afirmat diverși politicieni. Dimpotrivă, am cerut urgentarea transpunerii și o perioadă de grație pentru producție de șase luni de la intrarea în vigoare a legii și a normelor de aplicare, sau permisiunea de a produce în paralel conform vechii și noii Directive și de a ne adapta din mers noilor cerințe, astfel încât, la 20 mai 2017 (termenul pentru „piața curată”, prevăzut în Directivă), pe piață să nu mai existe decât produse de tip nou.
Orice Directivă trebuie transpusă la nivel național prin lege. „Transpunerea” nu este sinonimă cu traducerea. Ca urmare, textul publicat în Jurnalul Oficial al UE în aprilie 2014 este doar baza comună și poate suferi modificări/ completări semnificative pe parcursul proceselor legislative din cele 28 de state membre. Așadar, cu toate că știam de doi ani ce prevede Directiva, nu am putut demara adaptarea producției în absența legii naționale, care poate conține și alte prevederi decât cele din textul de bază.
Industria a explicat situația în ședința Comitetului din 21 ianuarie, singura întâlnire pe această temă, la care a fost invitată să participe. Toți reprezentanții instituțiilor membre au fost de acord că trebuie găsită o soluție, cu excepția reprezentanților Ministerului Sănătății și a rezervelor experților de la Ministerul de Externe. Comitetul a decis să trimită Premierului un Memorandum pe această temă.
Conform informațiilor din presă, Proiectul de lege urmează să fie definitivat la nivelul Executivului și trimis la Parlament pentru aprobare. Informațiile primite până acum de la Ministerul Sănătății sunt incomplete și nimeni nu poate garanta cum va arăta textul final și când anume va fi aprobat de Legislativ. Activitatea Parlamentului ar putea fi influențată de perioada electorală. Prin urmare, pentru că mai sunt doar trei luni până la 20 mai, am cerut Guvernului ordonanță de urgență.

Industria tutunului e reprezentată de patru investitori multinaționali, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morrris Trading și Imperial Tobacco, primele trei având fabrici locale a căror producție e exportată în proporție de 60%. Companiile de țigarete au virat în 2015 la bugetul de stat, circa 3 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. Suma reprezintă aproape 2% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Companiile de tutun, aflate în România de peste 20 de ani, dețin capacități importante de producție. În industrie lucrează aproape 4.000 de angajați, fiind generate alte 45.000 de locuri de muncă indirecte”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: