RASTURNARE DE SITUATIE IN CAZUL CELOR DOI POMPIERI IMPLICATI IN DOSARUL COLECTIV SI AFLAT LA CURTEA MILITARA DE APEL!

15 feb.

Curtea Militară de Apel a retrimis luni dimineaţa la DNA dosarul pompierilor anchetaţi în cazul clubului Colectiv.

Este vorba de dosarul în care au fost trimiși în judecată George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu, relatează Agerpres.

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

„În temeiul dispozițiilor art.425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a) C.pr.pen., admite contestațiile formulate de partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne și de inculpata căpitan Radu Antonina, împotriva încheierii din 25.01.2016, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar București, în dosarul nr. 129/753/2015, desființează hotărârea atacată și, rejudecând, dispune: a) restituie cauza la procuror, conf. art.346 alin.3 lit.a) C.pr.pen., pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanță a structurii formale prev. de art.328 C.pr.pen. cu necesitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaților, a celorlalte părți, a subiecților procesuali principali și ceilalți subiecți procesuali — pe baza de probe; b) respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlalți subiecți procesuali — corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați; c) înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil prev. de art. 6 par.3 din CEDO, art.11, 92, 94 si 95 C.pr.pen. și, corelativ, a dreptului la apărare a inculpatei cpt. Radu Antonina, prin restricționarea nemotivată a accesului suspectei la dosarul cauzei, după aducerea la cunoștință a învinuirii pentru infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art.13 din legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. (Ordonanța din 09.11.2015). Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA.

Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise luni de Curtea Militară de Apel.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat.

Pe 14 noiembrie a fost însă arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel. Măsura arestului a fost apoi prelungită succesiv pentru cei doi.

George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI).

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: