LIVIA STANCIU,PRESEDINTA ICCJ,IN CAZUL EVACUARII ANTENELOR:”SE TRASMIT PUBLICULUI,INFORMATII SCOASE DIN CONTEXT!”

16 feb.


Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, a declarat astăzi, în legătură cu persoanele publice care s-au solidarizat cu Antena 3, că magistratii nu au voie să comenteze hotararile judecatoresti nici macar in faza de executare a unei sentinţe penale.

N-aş vrea să devină un răspuns stereotip. Sunt judecător, şi în calitate de judecător, cu atât mai multe ca preşedinte al Instanţei Supreme, nu pot să-mi dau cu părerea doar de dragul de a-mi spune o părere. Este o chestiune extrem de importantă. Dumneavoastră ştiţi foarte bine care este obligaţia pe care o are un magistrat.

 

Obligaţia aceea de rezervă, de care am mai vorbit şi care este prevăzută în articolul 10 din Legea 303/2004 şi care nu permite niciunui magistrat, care se respectă şi care doreşte să fie apreciat, că este un magistrat profesionist, să-şi exprime un punct de vedere cu privire la o cauză care este în curs de desfăşurare, indiferent că acea cauză, şi înţeleg că acea cauză se află într-o fază de executare a unei hotărâri penale definitive. Şi faza executării unei hotărâri face parte din fazele procesului penal. Legea pentru mine ca judecător este mai presus de orice opinie personală pe care, să zicem, aş dori să o aduc la cunoştinţa opiniei publice, având în vedere că sunt absolvent al unei facultăţi de Drept”, a spus Livia Stanciu, citata de Adevarul.
Am toată admiraţia pentru toţi magistraţii care respectă această obligaţie de rezervă. V-am spus, din punctul meu de vedere ea poate reprezenta o încălcare a codului deontologic, sau o abatere disciplinară, în raport de afirmaţiile făcute de magistratul respectiv. Ceea ce mi-aş dori este însă ca şi alte profesii, sau chiar şi analişti politici, reprezentanţi ai mass-media, parlamentari etc, să împrumute din această atitudine care o au, eu spun într-o proporţie covârşitoare, magistraţii din această ţară.

 

Respectiv să nu se transmită publicului larg informaţii trunchiate, amputate, scoase din context, ci pur şi simplu, dacă tot vor să-şi exprime un punct de vedere, acel punct de vedere să fie exprimat cu respectarea dispoziţiilor legale, interpretând legea cu foarte multă bună credinţă”, a completat şefa Curţii Supreme.

Livia Stanciu a incheiat spunand ca: „un magistrat adevărat nu are voie să-şi exprime un punct de vedere cu privire la o cauză aflată în derulare, indiferent de faza în care se află acest proces”.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: