DNA ARE DOSARUL PENALULUI LUDOVIC ORBAN CU PRIVIRE LA CELE 38 DE CONTRACTE ATRIBUITE BASISTULUI NELU IORDACHE „REGELE ASFALTULUI”DE LA ROMSTRADE!

22 feb.

În mandatul de ministru al Transporturilor, prim-vicepreşedintele PDL/PNL Ludovic Orban a acordat 36 de contracte companiei Romstrade SRL, în valoare totală de miliarde de lei. De cele mai multe ori, această societate (condusă de „regele asfaltului” Nelu Iordache) era unicul beneficiar, în numai trei cazuri fiind vorba despre o asociere de firme.

 

Cele mai mari contracte au fost pentru:

  • modernizarea DN 67C Bengeşti-Sebeş (cunoscut ca „Transalpina”): peste 1,23 de miliarde de lei;
  • lucrări la infrastructura unor străzi din oraşul Voluntari: aproximativ 200,24 de milioane de lei;
  • Acord-cadru pentru Lucrari si servicii de intretinere multianuala iarna – vara 2008-2011 pentru SDN 1-7 din cadrul DRDP Bucuresti: circa 114,97 de milioane de lei;
  • lărgire la 4 benzi în cazul Centurii Bucureşti Sud (aprox. 41 km): peste 96,54 de milioane de lei.

În aprilie 2013, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, afaceristul fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

În acea perioadă, preşedinte al CNADNR era Aurel Băluţ, numit încă din februarie 2005 de către ministrul PD al Transporturilor, Gheorghe Dobre. Numirea nu a avut nimic dubios în sine (pretextul îl reprezentau anumite deficienţe constatate de ministru în activitatea fostului şef al Companiei), însă, în luna martie a aceluiaşi an, Băluţ a fost surprins de presă la volanul unui VW Passat al companiei italiene ASTALDI. Deşi a fost contactat de reporteri imediat după ce a fost filmat la bordul luxoasei limuzine, în faţa casei sale, directorul Aurel Băluţ (cercetat penal de PNA pentru abuz în serviciu) a refuzat să precizeze de ce conducea maşina firmei italiene, care contractase în 2003 lucrări de 477 de miliarde de lei de la CNADNR, conform 9am.ro.

Un an mai târziu, jurnalul.ro scria că Aurel Băluţ deţinea o casă de vacanţă în comuna dâmboviţeană Butimanu, grav afectată de inundaţiile acelui an. Întâmplător, în prezent, Ludovic Orban conduce filiala PNL Dâmboviţa.

În anul 2007, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a încheiat contracte cu firme de avocatură în valoare de peste 76 de milioane de lei, deşi avea la dispoziţie un întreg departament juridic. Poveste veche, sesizată la vremea respectivă de deputatul PNL, Andrei Gerea, actual ministru. În mijlocul acestui scandal, a fost evident Aurel Petrescu, actualul consilier al directorului general al CNADNR, Narcis Neaga. În 2007, deputatul PNL l-a nominalizat ca principal vinovat pe directorul general al companiei, Aurel Băluţ, şi pe directorul general economic, Aurel Petrescu. Gerea a declarat explicit că miniştrii pe care i-a slujit succesiv Petrescu, respectiv Miron Mitrea, Gheorghe Dobre şi Radu Berceanu, erau la curent cu coţcăriile acestuia, a scris puterea.ro.

Tot în acea perioadă, la şefia Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti (una dintre cele şapte direcţii regionale din CNADNR), se afla Maria Magdalena Grigore. În februarie 2015 (în mandatul guvernului Ponta), ea a fost numită secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Cu acest prilej, replicaonline.ro scria că Grigore lucrase ca secretară a fostului deputat liberal Mircea Ciopraga, apoi în calitate de colaboratoare a lui Călin Popescu-Tăriceanu, iar ulterior ca economistă într-una dintre firmele controlate de fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat mai târziu la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. În ianuarie 2008, Maria Magdalena Grigore era numită, la doar 27 de ani, direct la conducerea Direcţiei Drumuri şi Poduri Bucureşti, iar ministrul de atunci, Ludovic Orban, la insistenţele lui Tăriceanu, a pus-o şi administrator la Tarom, deşi tânăra era încă studentă.

„Nu trebuie sa te pricepi la aviaţie, la motoare în Consiliul de Administrare. Pentru aceasta, sunt ingineri şi piloţi de aviaţie”, spunea cu acea ocazie Maria Magdalena Grigore.

În aceste condiţii, aşteptăm să vedem ce părere are DNA despre aceste contracte acordate firmei Romstrade de către ministrul de atunci al Transporturilor, PNL-istul Ludovic Orban.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: