AMICUL LUI TRAIAN BASESCU,VLADIMIR VORONIN DESPRE CEREREA LUI TRAIAN SI MARIA BASESCU DE A PRIMI CETATENIA R.MOLDOVA!

18 mart.

Solicitarea fostului președinte român Traian Băsescu, de a primi cetățenia Republicii Moldova, ar avea drept scop candidarea acestuia la funcția de președinte peste Prut, scrie Independent.ro.

În urmă cu două săptămâni, Curtea Constituţională de peste Prut a decis ca președintele Republicii Moldova va fi ales direct de către popor și va putea fi demis prin referendum. Magistrații au constatat că art. 78 din Constituție, conform căruia „preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret”, era neconstituțional. Si astfel, ce n-au reusit sa modifice moldovenii prin referendum in 2010 (o participare mai mică decât o treime din electorat) au modificat judecatorii constituţionali.

Fostul președinte Băsescu și soția acestuia au depus recent o cerere prin care îi solicită președintelui Nicolae Timofti să le fie acordată cetățenia Republicii Moldova.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a lăsat de înţeles în cadrul ședinței Parlamentului, în timpul dezbaterilor privind formarea unui grup de lucru ce urmează să se ocupe de modificarea codului electoral, în legătură cu campania privind alegerile prezidențiale. Liderul PCRM a criticat formarea acestei comisii și a refuzat să delege un comunist în cadrul grupului de lucru.
„Eu îl propun pe Traian Băsescu. Dacă vă gândiți bine, decizia Curții Constituționale și tot ce faceți voi se leagă cu solicitarea lui Băsescu, de a primi cetățenie”, a declarat Voronin.

Actualul preşedinte Nicolae Timofti a implinit in urma cu doua zile cei patru ani de mandat. Va ramane insa in functie, pentru ca este necesara modificarea codului electoral, o perioada de campanie electorala si pregatirea alegerilor prezidenţiale. Primele alegeri directe pentru presedinte incepand din 1997 vor avea loc in aceasta toamna. Constitutia modificata de Curtea Constitutionala prebvede insa clar ca nu poate candida la presedintie decat cetăţeanul moldovean care „a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani “.

Chiar si cu aceasta prevedere, deciyia lui Basescu venita pe fondul tensiunilor politice de la Chisinau da apa la moara partidelor pro-ruse. Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că fostul președinte al României a solicitat cetățenia Republicii Moldova, deoarece nu mai face față politicii de peste Prut.

Dodon îl îndeamnă pe Băsescu să nu-i urmeze pe unioniștii din Moldova care, spune liderul PSRM, vor fi tot mai puțini. „Băsescu- cetățean al Republicii Moldova. Vreau să văd cum Băsescu va depune jurământ statalității Republicii Moldova. Sper să nu o ia razna ca unioniștii din Moldova. Băsescu nu mai face față în România și vină în Moldova. Noi vom face tot posibilul ca unioniști ca Băsescu să fie tot mai puțini în Moldova”, a declarat Dodon.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: