WIKILEAKS ACUZA CONSORTIUL INTERNATIONAL AL JURNALISTILOR DE INVESTIGATIE,DESPRE FAPTUL CA NU PUBLICA TOATE DOCUMENTELE IN AFACEREA „PANAMA PAPERS”SI LEGATURA ACESTUI CONSORTIU CU SOROS,FUNDATIA FORD SI USAID !

6 apr.

WikiLeaks acuză Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, care a lucrat la analizarea și publicarea Panama Papers, că nu publică toată baza de date pe care o deține, preferând să facă o selecție dictată de rațiuni politice și strategice.

Într-un mesaj pe Twitter, WikiLeaks acuză CIJI că este ”finanțată de Fundația Ford din Washington și de Soros”, care ”au o problemă cu WikLeaks”. La scurt timp a apărut un alt mesaj: ”Atacul la Putin a fost făcut de Proiectul pentru Relatări despre Crima Organizată și Corupție, care vizează Rusia și fostele republici sovietice și este finanțat de USAID și Soros”. WikiLeaks cere de aceea publicarea tuturor celor 11 milioane de documente și nu doar o selecție făcută de anumiți jurnaliști.

Cei de la WikiLeaks își exprimă îndoiala că în aceste documente ar apărea doar 441 de clienți din SUA. Mai mult, la fel ca în scandalurile anterioare (OffshoreLeaks, LuxLeaks, SwissLeaks – gestionate tot de CIJI), clienții americani care fac evaziune fiscală nu sunt politicieni și nici mari afaceristi, ci mai degrabă pensionari, stomatologi, chirurgi, etc.

Directorul CIJI are o explicație pentru politica organizației. Gerard Ryle spune că organizațiile media nu au în plan să publice întreaga bază de date, in stilul WikiLeaks, pentru că în felul acesta ar fi publicate informații sensibile despre ”indivizi nevinovați” la un loc cu cele despre personalitățile publice avute în vizor de CIJI. ”Nu suntem WikiLeaks. Încercăm să dovedim că jurnalismul poate fi practicat în mod responsabil”, spune Ryle.

CIJI se recomandă drept ”o rețea mondială cu mai mult de 190 de jurnaliști de investigație din peste 65 de țări care colaborează pe subiecte de investigație” și arată și cine sunt o parte dintre finanțatorii organizației.

Printre aceștia avem: Adessium Foundation, Open Society Foundations, The Sigrid Rausing Trust, The Ford Foundation. Fundația Adessium finanțează activiștii ecologiști, deseori in parteneriat cu Fundatia pentrui o Societate Deschisă a lui George Soros. Adessium a oferit sprijin și publicației Euobserver.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: