NECULAE PLAIASU,PRESEDINTELE O.N.P.C.S.B.,IN FATA PLENUL CAMEREI DEPUTATILOR A DECLARAT CA :”IN PERIOADA 2003 – 11 MARTIE 2016,286 DE PERSOANE FIZICE SI COMPANII AU TRIMIS DIN ROMANIA,PESTE 50,5 MILIARDE DE EUROI CATRE PANAMA!

12 apr.

În perioada 2003-31 martie 2016, 286 de persoane fizice și companii au trimis din România 50,5 milioane de euro către Panama și au adus 21,7 milioane de euro, a declarat Neculae Plăiașu, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în fața Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților.

„Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului”, a spus acesta oficiului. Plăiașu a ținut să precizeze că nu poate oferi informații despre persoanele fizice analizate, însă a precizat că cifrele pe care le-a prezentat sunt influențate de impunerea unui plafon minim de 15.000 euro pentru tranzacțiile monitorizate.

Anul trecut, Oficiul a înaintat 15 sesizări către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, ONPCSB a transmis în 2015 361 de cereri de informații către unități de informații financiare străine, dintre care în Cipru 40 de cereri, Italia – 30, Elveția – 26, Insulele Virgine Britanice – 16, Letonia – 15, Panama – 11 cereri. Pentru prima dată, s-a inițiat schimb de informații cu țări precum Australia, Macedonia, Pakistan, Mexic, Republica Dominicană sau Senegal. Prezent de asemena la Comisia Juridică, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dragoș Doroș, a declarat că a solicitat Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie date referitoare la Panama Papers.

„În prezent ANAF a iniţiat demersuri pentru obţinerea datelor şi acestea vor fi analizate. Prelucrarea se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal. Încercăm să obţinem sprijinul şi altor instituţii din România”, a spus Doroş. Potrivit acestuia, la ANAF s-a înfiinţat un grup de lucru care are ca atribuţii verificarea datelor.

„La nivelul ANAF suntem în situaţia în care avem un grup de lucru care are atribuţii pe verificarea, analizarea şi coordonarea unitară la nivelul Agenţiei. Se evaluează necesarul logistic având în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie să ne fie pusă la dispoziţie baza de date. În acelaşi timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicaţiile fiscale şi de altă natură”, a declarat Doroș. Până acum, pe lista Panama Papers figurează mai mulți cetățeni români precum Ion Țiriac, Franak Timiș, Constantin Iacov, Sorin Ovidiu Vîntu, Bogdan Buzăianu, Corneliu Iacubov etc.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: