COMPANIA ENERGETICA LUKOIL ,A GASIT O PUNGA DE GAZE NATURALE IN PERIMETRUL TRIDENT,IN MAREA NEAGRA PE PLATOUL CONTINENTAL EVALUAT LA 32 MILIARDE METRI CUBI!

14 apr.

Compania energetică Lukoil din Rusia a descoperit o pungă de gaze naturale în perimetrul Trident din platoul continental al Mării Negre evaluată la 32 de miliarde de metri cubi, echivalentul a o treime din rezervele de gaze dovedite ale României. Informația a fost dezvăluită cu prilejul unei întâlniri pe care ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu, a avut-o cu Vladimir I. Nekrasov, prim-vicepreședinte al Lukoil, aflat într-o vizită în țara noastră.

“Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare în cadrul Consorţiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic şi Romgaz a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent. În baza evaluărilor preliminare, rezervele de gaze evidenţiate până în prezent depăşesc 32 miliarde m.c., iar cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Anunțul Lukoil vine la câțiva ani după cel al Petrom și Exxon conform căruia în perimetrul Neptun a fost descoperit un zăcământ evaluat între 42 și 84 miliarde de metri cubi. Rușii dețin două concesiuni în Marea Neagră, Trident și Rapsodia, aflate la cea mai mare distanță de litoral. Acestea fac parte din teritoriul pe care România l-a câștigat în urma procesului de la Haga cu Ucraina pentru delimitarea platoului Insulei Șerpilor. Deocamdată, doar Trident s-a dovedit cu potențial, pentru că lucrările de explorare de la Rapsodia nu sunt încurajatoare pentru continuarea căutărilor.

Ambele perimetre au câte circa 1.000 km pătrați, acordurile de concesiune fiind semnate în 2011. Conform raportului pe 2015 al Lukoil, cheltuielile de capital ale grupului rus în upstreamul românesc au crescut anul trecut cu 81% față de 2014, de la 189,35 la 343,83 milioane dolari. În monedă națională rusă, aceste cheltuieli aproape s-au triplat în 2015, de la 7,275 la 20,933 miliarde ruble.

Anul trecut, rubla s-a depreciat masiv față de dolar, în medie cu peste 58%, de la un curs mediu de 38,42 ruble/dolar la unul de 60,96 ruble/dolar. De asemenea, Lukoil a marcat anul trecut drept pierderi costuri totale de peste 410 milioane dolari cu forajul de sonde declarate neproductive, în special în România.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: