DEPUTATUL DEMOCRAT-LIBERAL DANIEL ZAMFIR DATOR CELOR CU CREDITE LA PRIMA CASA!

18 apr.

Persoanele care s-au împrumutat de la bănci apelând la programul Prima Casă ar putea beneficia de o lege similară cu cea care prevede darea în plată.
La nici două zile după ce a fost aprobată în Parlament Legea Dării în Plată, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a declarat pentru Bursa că lucrează la o nouă iniţiativă legislativă, care să vină în sprijinul acestor debitori.
„Pregătesc un proiect de lege prin care să îi asigurăm şi pe cei cu credite Prima Casă. Iniţiativa are în vedere să menţină principiul conform căruia, dacă banca a luat casa debitorului, atunci datoria se stinge. Mă gândesc să lansez acest proiect într-o săptămână”.
Programul guvernamental Prima Casă a fost unul dintre principalele motive de controversă pe marginea Legii dării în plată.
BNR şi reprezentanţii băncilor, precum şi unii dintre analiştii economici, au afirmat, la unison, că, dacă iniţiativa se va aplica şi celor care au luat împrumuturi în cadrul acestui program, atunci el va dispărea de pe piaţă.
Alţii au menţionat că oricum programul îşi îndeplinise rolul pe care l-a avut şi că este pe final. Totodată, unii analişti imobiliari susţin că imobilele cumpărate prin programul Prima Casă au o pondere foarte mică în totalul locuinţelor cumpărate. Radu Zilişteanu, expert pe piaţa imobiliară, ne-a spus că împrumuturile Prima Casă ajung la circa 20.000 pe an, din totalul de 700.000 de tranzacţii realizate anul trecut.
În acelaşi timp, cererea pentru împrumuturile Prima Casă şi solicitările de achiziţionare a creditelor au crescut vertiginos, în prima parte a anului, pe fondul reexaminării Legii prin care datoria se stinge odată cu cedarea garanţiei către bancă, după cum ne-au spus specialiştii din domeniu.
După luni întregi de dezbateri şi declaraţii pro şi contra, pe subiect, deputaţii au votat eliminarea programului Prima Casă de sub efectele Legii dării în plată.
Între timp, o parte din bănci au majorat avansul la creditele ipotecare, alte instituţii financiare anunţând că, dacă Legea dării în plată va fi aprobată, atunci vor înăspri condiţiile de creditare.
Miercurea trecută, legea a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor, cu 207 pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Deputaţii au votat legea, cu câteva amendamente, printre care se numără următoarele: plafonul pentru suma împrumutată la momentul contractării creditului a fost stabilit la 250.000 de euro, de la 150.000 euro cât fusese iniţial; de noile reglementări vor beneficia şi debitorii deja executaţi silit; toate creditele ipotecare luate pentru realizarea unei locuinţe, indiferent că au fost garantate cu un teren, vor intra sub auspiciile textului legislativ.
După aprobarea iniţiativei legislative în plen, în timp de cinci zile poate fi trimisă la Curtea Constituţională, după care va pleca la Preşedinţie, spre promulgare. Preşedintele are la dispoziţie zece zile să promulge legea, nemaiavând dreptul să o trimită, a doua oară, la reexaminare în Parlament.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: