ESEC TOTAL LA DOHA!

18 apr.

Principalele țări producătoare de petrol nu au reușit să ajungă duminică noaptea la niciun acord de înghețare a producției de țiței pentru că au nevoie de “mai mult timp” să convină o înțelegere care să ducă la stăvilirea prăbușirii prețului “aurului negru”. Anunțul a fost făcut de ministrul energiei din Qatar, țara care a găzduit reniunea statelor membre şi nonmembre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC, Mohammed bin Saleh Al-Sada. El nu a dat nicio dată certă pentru o viitoare reuniune.

Chiar după deschiderea piaței futures, petrolul West Texas Intermediate a scăzut cu 6% până la nivelul 39.02 $ pe baril. Țițeiul Brent, de referință internațională, a scăzut cu aproape 7%.

Luni, piețele bursiere din China și Hong Kong erau în scădere, investitorii fiind îngrijorați de scăderea prețului țițeiului și de încetinirea creșterii economiei chineze. Indicele principal Shanghai Composite înregistra luni dimineață un declin de 1,3%, la 3.037,80 puncte, în timp ce la Hong Kong indicele Hang Seng a scăzut cu 1,2%, iar indicele Hong Kong China Enterprises înregistra un recul de 2,1%. Indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a scăzut luni dimineață cu aproape 3%, la 16.344,09 puncte.

Unii analiști au numit reuniunea de la Doha cea mai importantă întâlnire din domeniul petrolului din ultimele decenii. Dar era de așteptat că întâlnirea se va încheia fără un acord concret. Prețurile petrolului au crescut săptămâna trecută, cu WTI urcând pentru prima dată la peste 40 de dolari barilul, după veştile potrivit cărora greii Arabia Saudită și Rusia sunt de acord să înghețe producția. Dar Iranul a fost întotdeauna o foarte mare incertitudine. Iranul a ajuns recent la un acord care restrânge programul său nuclear şi în tandem ridică sancțiunile economice – ceea ce înseamnă că Teheranul ar putea să exporte petrol. Şi cu toate discuţiile de îngheţare a producţiei, Iranul caută să atingă ținta de 4 milioane de barili pe zi. Arabia Saudită şi-a menţinut poziţia că nu va semna un acord fără implicarea Iranului. După vestea eşecului acordului de la Doha, monede precum dolarul canadian si dolarul australian au scăzut drastic, scrie Business Insider.

Anterior, miniştri prezenţi la discuţii au declarat că sprijină un proiect de acord care prevedea îngheţarea până în octombrie a producţiei de ţiţei la nivelul din ianuarie, pentru a stabiliza piaţa şi a susţine preţurile, afectate de o supraabundenţă a ofertei. Divergenţele dintre Iran şi Arabia Saudită, cei doi mari rivali din Orientul Mijlociu, au izbucnit chiar înainte de începerea reuniunii de la Doha.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de presă Bloomberg, vice-prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că regatul saudit îşi va îngheţa producţia de petrol numai dacă Iranul va face acelaşi lucru. Duminică, Iranul a făcut cunoscut că nu participă la reuniunea de la Doha. „Reuniunea de la Doha este pentru cei care vor să participe la un plan de îngheţare a producţiei”, a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh. „În măsura în care nu este prevăzut ca Iranul să semneze planul respectiv, prezenţa unui reprezentant al Iranului la această reuniune nu este necesară”, a adăugat el. „Iranul nu va renunţa în niciun fel la cota sa de istorică de producţie”, a subliniat cu tărie Bijan Namdar Zangeneh, referindu-se la nivelul producţiei şi exportului dinainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Republicii Islamice.
„Credibilitatea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind coordonarea producției este acum foarte scăzută. Dar nu este vorba doar de țiței în cazul Arabiei Saudite. Este mai mult o problemă de politică regională”, a afirmat analistul Peter Lee, de la BMI Research, o subsidiară a agenției de evaluare financiară Fitch.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: