AUTISTUL ASPERGER ,IPOCRITUL SI AROGANTUL MOSIER AL LANDULUI ROMANIKA,KLAUS JOHANNIS A UITAT SA CEARA SCUZE VADUVEI POETULUI-EROU ION SIUGARIU!

4 mai

Şi mesajul trimis de preşedintele Klaus Iohannis văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război cu ocazia „Zilei Veteranilor” se înscrie în tiparul formalist al comunicatelor seci, fără pic de empatie cu destinatarii. Că i le scrie cineva sau le scrie singur – asta nu mai contează, din moment ce şi le asumă.

Acest ultim mesaj putea să aibă însă ceva special: reabilitarea memoriei poetului-erou Ion Şiugariu, pe care Statul român, influenţat de Institutul Elie Wiesel şi Legea 217/2015, l-a umilit în vara anului trecut, atunci cînd autorităţile slovace voiau să dea numele podului din Brezno după numele eroului nostru, iar Ambasada României s-a opus!

Un singur cuvînt de regret pentru acest comportament al statului poate că ar fi fost de ajuns, mai ales că, la sfîrşitul anului trecut, Doamna Lucia Soreanu Şiugariu, soţia eroului, s-a ridicat la cer, sperînd să-şi întîlnească soţul după 70 de ani! Dar Klaus Iohannis poate că nici nu ştie cine a fost Ion Şiugariu, deşi cotidianul.roa publicat un întreg serial, încercînd, la vremea respectivă, să convingă autorităţile din România să revină asupra proastei lor decizii.

Ion Şiugariu s-a născut pe 6 iunie 1914 la Băiţa, Tăuţii-Măgherăuş, şi a murit pe front, la numai 31 de ani, în ziua de 1 februarie 1945, pe podul de pe rîul Hron de la intrarea în localitatea Brezno, Slovacia. Făcea parte din armata română de eliberare cu care a intrat în oraşul slovac şi se ocupa de aprovizionarea cu muniţie şi hrană. În urma soldaţilor români veneau şi trupele ruseşti, însă Ion Şiugariu a căzut secerat de gloanţele armatei hitleriste chiar pe podul de peste rîul Hron.

Ca urmare a articolelor noastre din cotidianul.ro, Ministerul Afacerilor Externe a oferit un răspuns tardiv care, totuşi, putea să fie pretextul reacţiei preşedintelui Iohannis în Mesajul de acum, din moment ce în acel răspuns al MAE se spunea explicit că „din elementele primite NU A REZULTAT ÎNSĂ FAPTUL CĂ ION ŞIUGARIU A FOST MEMBRU AL MIŞCĂRII LEGIONARE SAU CĂ AR FI FOST CONDAMNAT PENTRU CRIME DE RĂZBOI SAU GENOCID”:

Din păcate, Klaus Iohannis, în Mesajul transmis cu ocazia „Zilei Veteranilor”, a considerat că este mai potrivit limbajul tradiţional de lemn, inundat de sforăieli demagogice:

„Cu acest prilej, vă adresez dumneavoastră, veteranilor şi invalizilor de război, adevărate simboluri ale curajului şi devotamentului faţă de ţară, cele mai bune gânduri și vă rog să primiți recunoştinţa și prețuirea mea și a cetățenilor acestei țări. Ataşamentul faţă de ţară, dârzenia, disciplina, simţul datoriei şi al onoarei militare sunt valori pe care le-aţi apărat pe câmpurile de luptă şi le-aţi afirmat cu tărie decenii la rând. Cu pioşenie ne înclinăm şi în faţa celor care şi-au îndeplinit misiunea până la sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză – apărarea ţării. Faţă de toţi aceştia, ştiuţi şi neştiuţi, avem datoria să păstrăm integritatea şi libertatea acestei naţiuni și să construim o Românie puternică. Aducem același sincer şi cald omagiu şi doamnelor văduve de război şi văduve de veteran de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut peste ororile celui de Al Doilea Război Mondial”.

Ce simplu ar fi fost să facă o cît de scurtă referire la destinul eroului Ion Şiugariu, al cărui mormînt se află în „Cimitirul de onoare al eroilor români” din Zvolen, Slovacia! O reparare tardivă, dar necesară, care ne-ar fi arătat că măcar preşedintelui ţării îi pasă cu adevărat de istoria şi eroii ţării pe care o conduce. Aşa, chiar şi citatul din Mihai Eminescu pare doar un moft livresc: „patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară!

Chiar dacă şi Ion Şiugariu şi Lucia, soţia sa, au părăsit această lume, nişte scuze pentru comportamentul incalificabil al autorităţilor române faţă de memoria lor ne-ar fi dat speranţa că se mai pot îndrepta atît erorile juridice din perioada comunistă, cînd s-au curmat destinele unei întregi intelectualităţi, cît şi cele mai recente, generate de Legea 217/2015, care ar trebui, potrivit unora, să scoată din istoria poporului român alte personalităţi uriaşe ale culturii noastre!

Altfel, cuvinte precum „pioşenie”, „devotament”, „recunoştinţă”, „datorie” se golesc de conţinut şi pot deveni foarte uşor o înjurătură birjărească!

2 răspunsuri sa “AUTISTUL ASPERGER ,IPOCRITUL SI AROGANTUL MOSIER AL LANDULUI ROMANIKA,KLAUS JOHANNIS A UITAT SA CEARA SCUZE VADUVEI POETULUI-EROU ION SIUGARIU!”

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: