ANTINY BLINKEN,ADJUNCTUL SECRETARULUI DE STAT USA ,EFECTUEAZA UN IN PERIOADA 5-10 MAI UN TURNEU DIPLOMATIC IN FRANTA SI TARILE BLOCULUI DE EST!

6 mai

Antony Blinken, adjunct al secretarului de stat al SUA, efectuează în perioada 5 – 10 mai un turneu diplomatic în Polonia, Bulgaria, România și Franța, consacrat examinării unor subiecte privind cooperarea bilaterală și regională, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american.

Antony Blinken, un francofon, confirmat de Senat în postul de prim-adjunct al lui Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Antony Blinken, în vârstă de 52 de ani, este adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională al preşedintelui Barack Obama, care l-a nominalizat pe 7 noiembrie în locul lui William Burns, un diplomat de carieră care s-a pensionat.

Senatorii au adoptat nominalizarea cu 55 de voturi pentru şi 38 împotrivă.

Antony Blinken a sosit la Paris în 1970, împreună cu mama sa, Judith Blinken, recăsătorită cu avocatul Samuel Pisar, un supravieţuitor al Holocaustului. El a locuit pe Avenue Foch, potrivit biografiei publicate de ziarul The Washington Post (WP), care prezintă o viaţă de lux în înaltele cercuri artistice şi politice pariziene.

El s-a înscris la Şcoala activă bilingvă Jeannine Manuel, o renumită instituţie privată din arondismentul 15, unde a obţinut diploma de Bacalaureat în 1979.

Blinken a plecat, ulterior, să studieze la Universitatea Harvard şi la Şcoala de Drept de la Columbia.

„Tony” Blinken şi-a început cariera publică la Departamentul de Stat în 1993, după care a lucrat la Casa Albă în timpul preşedinţiei Clinton, în 1994, iar ulterior în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului din 2002 şi până în 2008. După alegerea lui Barack Obama el a devenit consilier al vicepreşedintelui Joe Biden, până în ianuarie 2013.

Şeful său, John Kerry, cunoaşte şi el bine Franţa, unde a locuit mulţi ani împreună cu părinţii. Cei doi vorbesc franceza.

Republicanul John McCain, unul dintre opozanţii săi, îl consideră „necalificat”. El i-a reproşat că a fost unul dintre arhitecţii retragerii din Irak, la sfârşitul lui 2011, care a accentuat, în opinia senatorului, problemele în domeniul securtăţii şi a condus la haosul actual.

Nominalizarea lui Antony Blinken a creat, în culise, o adevărată bătălie între Casa Albă şi Departamentul de Stat. Diplomaţii au susţinut promovarea numărului trei de la Departamentul de Stat, directoarea politică a instituţiei Wendy Sherman.

Sherman ocupă în prezent, interimar, şi acest post.

La Varșovia, Blinken a avut joi întrevederi cu oficiali polonezi consacrate unor chestiuni bilaterale și regionale, printre care Summitul NATO de la Varșovia, prevăzut pentru luna iulie, și actuala criză din estul Ucrainei.

Următoarea etapă a turneului oficialului american va fi Sofia, unde Antony Blinken va analiza, vineri și sâmbătă, aspecte ale cooperării bilaterale și ale celei din cadrul NATO, printre care activitatea celor cinci grupuri de lucru SUA-Bulgaria lansate anul trecut de secretarul de stat american, John Kerry, și ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov. Vor fi abordate chestiuni privind combaterea terorismului, diversificarea energetică, statul de drept și educația.

Pe 7 și 8 mai, Blinken va vizita Bucureștiul, unde va avea întrevederi cu oficiali guvernamentali consacrate Summitului NATO de la Varșovia din luna iulie, cooperării bilaterale în domeniul securității, parteneriatului economic bilateral, statului de drept și procesului de reformă.

Oficialul american se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile din România.

Ultima etapă a turneului diplomatic al oficialului american, Franța, va începe pe 9 mai și va cuprinde întrevederi cu responsabili francezi.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: