FUHRERUL CELUI DE AL PATRULEA REIC,ANGELA MERKEL STAZI,REVINE LANATIONALISM:”TREBUIE SA NE APARAM GRANITELE!”

6 mai

Cancelarul Angela Merkel a avertizat joi că Europa riscă ”să se întoarcă la naționalism” dacă nu-și va securiza frontierele externe. ”Este în joc viitorul Europei”, a spus Merkel într-o pledoarie pentru menținerea libertății de circulație în spațiul Schengen.

Aceeași Angela Merkel declara cu la fel de multă pasiune în noiembrie 2015, referindu-se la politica migrației: ”Vreau să arătăm fața prietenoasă a Germaniei. Aceasta este politica mea a brațelor deschise”.

Schimbarea de discurs la care am asistat joi, când Merkel se afla la Roma, la o întalnire cu omologul Matteo Renzi, a venit pe fondul publicării unor sondaje politice în Germania. Acestea arată că partidul Alternativa pentru Germania, o formațiune anti-sistem de extremă dreapta, a ajuns pe locul al treilea în preferintele electoratului, cu 15%. Se află la doar 5 procente de principalul aliat al Angelei Merkel, Partidul Social Democrat, iar dacă tendința se menține, AfD va deveni marea bătaie de cap a cancelarului în perioada următoare. Creștin-democrații lui Merkel rămân pe primul loc, cu 33%. Problema este însă că AfD pare să exprime opiniile celor mai mulți dintre germani – doar 22% din electorat crede că islamul are ce căuta în Germania, după cum arata sondajul realizat de Insa și publicat de Bild.

Atitudinea germanilor a devenit mai radicală pe măsură ce a crescut influxul de imigranți, ca urmare a politicii inițiate de Merkel în 2015. Un sondaj similar din ianuarie 2015 arăta că 37% din electorat consideră ca islamul își poate găsi locul în Germania.

”Europa se întinde de la Polul Nord și până la Mediterana. Trebuie să apărăm Tratatul Schengen și frontierele externe sau riscăm întoarcerea la naționalism”, a spus Merkel în timp ce în Germania apărea sondajul de mai sus.

Împreună cu Matteo Renzi, Merkel a criticat planul Austriei de a construi un gard de 250 de metri la punctul de control din pasul Brenner, la granița cu Italia. ”Sunt ferm împotriva oricărei închideri a frontierei”, a spus Merkel. ”Nu-i putem părăsi pe cei care ne apără frontierele. Trebuie să rămânem unul lângă altul”, a spus ea referindu-se la Italia lui Renzi.

Matteo Renzi a declarat că în acest an au intrat în Italia 26.000 de refugiați, cu o mie mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2015. ”Ne-am exprimat dezaprobarea față de poziția Austriei. Greșesc și gândesc anacronic”, a spus Renzi.

Premierul Italiei dorește instituirea unor patrule NATO în apropierea coastelor libiene, pentru a combate traficul de imigranți odată ce se apropie sezonul cald. El cere ”o strategie pentru Africa”, ajutoare pentru țările sărace. ”Este important să investim în Africa”, a spus Renzi. Problema este însă că Italia și Germania nu au căzut de acord asupra modului în care să ajute Africa. Berlinul se opune utilizării obligațiunilor denominate în euro pentru aceasta.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: