PRESEDINTELE SENATULUI CALIN POPESCU TARICEANU,COPRESEDINTE ALDE ,CRITICI DURE LA ADRESA CSM:”SA PUNA MANA SA CITEASCA CONSTITUTIA!”

15 mai

Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat că deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) potrivit cărora declaraţiile lui din iunie 2015 ar fi încălcat independenţa justiţiei, „încep să cadă în ridicol”.
„Mie mi se pare că aceste sancţionări pe care le aplică CSM încep să cadă în ridicol. Şi am să vă spun de ce. Din două considerente. În primul rând, nicio autoritate nu are voie să cenzureze vocea parlamentarilor”, a afirmat preşedintele Senatului, într-o emisiune la postul Antena 3, cu privire la decizia CSM potrivit căreia declaraţiile pe care le-a făcut în iunie 2015 au încălcat independenţa justiţiei.
Tăriceanu a subliniat că libertatea de expresie, respectiv libertatea de declaraţii politice a parlamentarilor este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit.
„Le atrag atenţia domnilor de la CSM să pună mâna să citească Constituţia. Într-o ţară liberă şi democratică este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit: libertatea de expresie şi mai ales libertatea de declaraţii politice a parlamentarilor. În al doilea rând, am impresia că proverbul românesc cu paiul din ochiul altuia şi bârna din ochiul tău este extrem de valabil.
Le-aş pune întrebarea domnilor din CSM: Declaraţiile politice ale unora dintre membrii CSM-ului nu le sesizează? Atitudinea procurorului şef al DNA care atacă Parlamentul, care atacă deciziile Curţii Constituţionale, nu le văd? Aceste lucruri trec nevăzute? Atacul pe care tot procurorul şef al DNA l-a făcut la adresa unuia dintre cele două servicii de informaţii, la adresa SIE, declaraţii extrem de grave. Lucrurile astea pentru ei nu există? Ele încalcă codul deontologic al magistraţilor, aceste atitudini de care am vorbit”, a mai afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a precizat că decizia CSM nu are legătură cu faptul că el nu a participat la evenimentul de la Deveselu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, vineri, că declaraţiile făcute de Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu la adresa procurorilor DNA, în iunie 2015, „au depăşit cadrul discursului politic, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”, relatează Agerpres.
Afirmaţiile celor doi demnitari s-au referit la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii DNA, la lipsa de independenţă a acestora, în sensul că instrumentează dosare penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, în scop politic, urmărind demisia Guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare.
Inspecţia Judiciară a constatat că susţinerile publice ale celor doi demnitari se înscriu în registrul unor acuzaţii nefundamentate şi constituie, în fapt, o încercare de disculpare în faţa opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa lui Victor Ponta în dosarul „Turceni – Rovinari” instrumentat de DNA şi în care fostul premier avea calitatea de inculpat.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: