PRESEDINTELE CCIR,MIHAI DARABAN A DECLARAT CA ROMANIA POATE SA PROFITE DE OPORTUNITATEA BREXITULUI!

25 iun.

 

”Această criză numită Brexit are în ea o mulțime de oportunități”, a spus președintele României, după consultările cu partidele politice și Banca Națională.  Care ar fi oportunitățile pentru țara noastră, și ce ar trebui să facă România ca să le fructifice? Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a dat răspunsuri la aceste întrebări, într-o declarație făcută DCNews.

”Ponderea capitalului britanic în economia țării noastre nu este nici pe jumătate cât a celui elen, a spus președintele Mihai Daraban. Dacă am avut emoții când se vorbea despre Grexit, mai ales din perspectiva băncilor grecești active în România, Brexit-ul nu ar trebui să aibă un impact imediat. Iar oportunitățile există. Capitalul nu are sentimente patriotice: este foarte posibil ca investitorii britanici să-și mute afacerile în interiorul Uniunii Europene, pentru a evita taxele vamale. Fie că vorbim de plasamente financiare, fie de investiții în producție, va începe o competiție între statele UE pentru atragerea acestora.

Sperăm, deci, relocarea unor fabrici din Anglia în România, sau investiții greenfield. Dar acestea nu vor veni dacă nu ne îndeplinim  obligațiile. Autoritățile, centrale sau locale, trebuie să fie pregătite să pună la dispoziția investitorilor terenul, cu utilitățile și infrastructura la cheie, și să negocieze facilități, în funcție de numărul de locuri de muncă creat. Guvernul și Parlamentul ar trebui să stabilească o grilă, în acest sens. Știm din experiență ce se întâmplă dacă nu facem asta. În 2006, am pierdut o investiție uriașă în industria siderurgică, fiindcă guvernul de la acea vreme a trimis grupul austriac Voest Alpine să-și caute teren pe piața imobiliară. Niciun investitor în producție, care crează locuri de muncă, nu vrea să fie la mâna speculatorilor imobiliari.

România trebuie să lanseze către britanici, în cel mai scurt timp, o ”Cartă  albă pentru investitori”, care  să conțină informații concrete despre ceea ce oferim în fiecare zonă: teren pus la dispoziție, infrastructură, forță de muncă disponibilă, facilități. De asemenea, trebuie votată, de urgență, Legea Parteneriatului Public-Privat, care a trecut de câteva ori prin Parlament, a fost la președinție, la CCR, iar acum așteaptă prin sertarele Camerei”, a precizat Mihai  Daraban.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: