SULTANUL ERDOGAN PRESIUNI ASUPRA USA DE A-L EXTRADA PE IMAMUL GULEN!

18 iul.

Premierul turc Binali Yildirim a accentuat luni presiunea asupra SUA pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla la originea tentativei de puci eșuate, relatează Reuters.

„Am fi dezamăgiți dacă prietenii noștri (americani – nr.) ne-ar spune să prezentăm dovezi chiar dacă membri ai organizației asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicațiile acestei persoane”, a afirmat Yildirim, făcând referire la predicator și la susținătorii săi.

„În acest stadiu, ar putea fi chiar pusă sub semnul întrebării prietenia noastră”, a adăugat Yildirim.

Relațiile dintre cele două țări s-au încordat începând de sâmbătă, după puci, când, referindu-se la SUA fără a nominaliza, premierul turc Binali Yildirim a spus că „orice ţară care îl adăpostește pe Fethullah Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”.

Erdogan a cerut de atunci Statelor Unite să-l extrădeze pe predicator, pe care el îl consideră responsabilul puciului eșuat lansat vineri seară.

În replică, Statele Unite au cerut autorităților turce să furnizeze probe împotriva lui Fethullah Gulen, a declarat sâmbătă secretarul american de stat John Kerry.

Gulen, aflat în exil în SUA de mai mulți ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această ultimă lovitură de stat și a spus că o condamnă „în cei mai puternici termeni”. Mai mult, acesta a spus, conform Reuters, că este posibil ca tentativa de lovitură de stat din Turcia să fi fost o înscenare. „Există o mică șansă, există posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost înscenată”, le-a declarat predicatorul reporterilor în statul Pennsylvania, unde locuiește. „Ar putea fi un motiv pentru acuzații la adresa tribunalelor și asociațiilor”, a adăugat el.

SUA au ignorat până acum solicitările de extrădare a acestuia.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: