MICHEL TEMER ESTE NOUL PRESEDINTE AL BRAZILIEI,DUPA CE SEFA STATULUI DILMA ROUSEFF A FOST DESTITUITA DE PARLAMENT!

1 sept.

Michel Temer este noul președinte al Braziliei, după ce șefa statului Dilma Rousseff a fost destituită în urma acuzațiilor de falsificare a conturilor publice, punând capăt la 13 ani de domnie a stângii în cea mai mare țară din America Latină, notează AFP, citată de Agerpres.

Fost vicepreședinte al Dilmei Rousseff, omul puternic al PMDB (centru dreapta) — care a precipitat alungarea de la putere a șefei statului — a depus jurământul în Senat și va conduce o țară în criză până la viitoarele alegeri legislative și prezidențiale de la sfârșitul lui 2018.

La fel de impopular ca și adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său „să repună Brazilia pe drumul cel bun”.

„Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil”, a recunoscut noul președinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.

„Unicul meu interes este să predau succesorului meu o țară pacificată, reconciliată și în creștere economică”, a repetat el într-o alocuțiune înregistrată și transmisă la televiziune în cursul serii de miercuri.

Dilma Rousseff a reacționat virulent după destituirea sa: „Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăți. A comis o lovitură de stat parlamentară”, a denunțat ea, reafirmându-și nevinovăția.

Ea le-a promis lui Michel Temer și noilor aliați de dreapta ai acestuia „opoziția cea mai hotărâtă la care se poate aștepta un guvern de puciști”.

O majoritate confortabilă de peste două treimi dintre senatori au votat fără surprize pentru destituirea președintei, prima femeie care a fost aleasă la conducerea Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.

Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 împotrivă.

„Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnată și astfel își pierde mandatul de președinte”, a subliniat președintele Curții Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal.

În schimb, Dilma Rousseff și-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 împotrivă, iar trei s-au abținut.

„Aceasta înseamnă că rămâne eligibilă. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu și la președinție în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive”, a explicat un specialist brazilian în drept, Rogerio Dultra dos Santos.

„Ne vom întoarce”, a promis în numele stângii fosta șefă a statului, aflată la reședința sa unde a urmărit votul alături de mentorul său, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, în prezent cercetat pentru corupție.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: