PREMIERUL FRANTEI MANUEL VALLS ATACA UN ARTICOL DIN THE NEW YORK TIMES:”SISTEMUL DE APARTHEID DIN FRANTA!”

6 sept.

Premierul Franţei a acuzat ziarul american The New York Times pentru modul în care a prezentat declaraţiile unor femei musulmane din Franţa despre polemica legată de costumul burkini, iar aceasta a stârnit o dispută între Manuel Valls şi publicaţia de peste Ocean.

Articolul din New York Times se bazează pe mai multe declaraţii ale unor femei musulmane din Franţa şi din alte state europene, în urma unui apel făcut de publicaţia americana pe reţelele de socializare. Afirmaţiile acestor femei, care vorbesc despre “sistemul de apartheid” din Franţa şi despre “senzaţia că încalcă legea” sunt dure şi exprimă în primul rând prejudecăţi, dând frâu liber insultelor. Articolul acesta a fost publicat de New York Times şi în limba franceză, un lucru mai putin obişnuit.

Mai puţin obişnuită este şi reacţia premierului francez Manuel Valls, publicată de Huffingtonpost.fr. Acesta a scris că ziarul american “a oferit o imagine insuportabilă şi falsă despre Franţa”. “Ceea ce contest cu cea mai mare fermitate este că jurnalista a dat cuvântul unor femei de confesiune musulmană pretinzând că vocea lor ar fi înăbuşită, iar aceasta pentru a oferi imaginea unei Frante care le oprimă”.

Manuel Valls pune apoi că “exigenţele profesionale ar fi trebuit să o facă pe jurnalista de la New York Times să vorbească cu imensa majoritate a femeilor musulmane care nu se recunosc în viziunea ultrariguroasă a islamului. Aici nu este vorba despre o anchetă pe teren. Aceste declaratii au fost obţinute în urma unui eveniment scandalos organizat în Franta: o tabără de vară postcolonială. O tabara care, şi aceasta informaţie are importanţa ei, a fost interzisă – citez – “persoanelor albe”! Scopul ei era să-i adune la un loc pe toţi sustinatorii comunitarismului, pe toţi cei care se opun amestecării persoanelor “albe” cu cele “ne-albe”, pe toţi cei care vor, citez din nou, să denunţe “filosemitismul” căruia Franţa i-a căzut victima”.

Marţi, 6 septembrie, New York Times i-a dat o replică premierului francez, arătând că articolul s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.200 de cititori la întrebări online în limba engleză şi în limba franceză, precum şi în arabă, întrebări referitoare la interzicerea în mai multe oraşe din Franta a portului costumului burkini. The New York Times a criticat frecvent în ultimul timp “afacerea burkini”, pornind de la ideea intoleranţei francezilor. În viziunea comentatorilor americani de la New York Times, este vorba “de a evita ca majoritatea nemusulmană să se confrunte cu o lume care se schimbă, o lume care o obligă să-şi extindă limitele indentităţii, pe care mulţi preferă să o păstreze aşa cum e”.

În urma acestor reacţii abundente în presa internaţională, premierul Manuel Valls s-a simtit dator să explice “principiile fundamentale ale ţării noastre: egalitatea dintre femei şi bărbaţi şi laicitatea”. “Ca cititor al presei internaţionale, am văzut cum o parte dintre publicaţii au ajuns repede la stigmatizare, la atingerea libertăţii musulmanilor de a-şi practica religia”, a scris Valls.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: