Președintele american Barack Obama și-a anulat întâlnirea cu președintele filipinez Rodrigo Duterte, după ce acesta din urmă l-a făcut „fiu de cățea”.
„Sunt președintele unui stat suveran și nu mai suntem demult o colonie. Nu am niciun stăpân altul decât poporul filipinez. Să fie respectuos. Să nu arunce cu întrebări și declarații. Fiu de cățea, o să te înjur acolo de față cu toată lumea!”, a spus șeful statului filipinez.
Întâlnirea dintre cei doi președinți trebuia să aibă loc în Vientiane, capitala Laosului, acolo unde Barack Obama participă la o întâlnire regională.
Marți, liderul filipinez și-a exprimat regretul pentru cele afirmate anterior.„El regretă că afirmațiile sale făcute în fața presei au cauzat o astfel de controversă.Președintele Duterte a explicat că unele comentarii din presă conform cărora președintele Obama urma să îi facă morală privind execuțiile extrajudiciare l-au condus la această afirmație virulentă”, au încercat autoritățile filipineze să explice în comunicat”.
Supărarea lui Duterte vine din faptul că acesta a fost criticat pe tema tratamentului aplicat suspecților din războiul antidrog declanșat de președintele filipinez, în urma căruia au murit peste 2.000 de oameni.