INCA O IALTA.COMPROMISUL USA FATA DE RUSIA.COLONIA ROMANIA SINGURA IN FATA LUPILOR „DEMOCRATIEI”.PRESEDINTELE TRANSNISTRIEI,EVGHENI SEVCIUC A DECLARAT INDEPENDENTA FATA DE R.MOLDOVA SI ALIPIREA FATA DE FEDERATIA RUSA!

8 sept.

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă.

Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească, informează radiochișinău.md.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populației din stânga Nistrului s-a pronunțat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea la Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.
Astfel, potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor două obiective a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu și lung.
În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop.
Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol. În același timp mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuc încearcă de a-și face capital electoral.
Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.
După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.
Evghenii Șevciuc a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse. În componența comisiei urmează a fi recrutați experți străini, dar și reprezentanți ai comunității judiciare.

Pe teritoriul autoproclamatei republici trasnistriene se află câteva mii de militari ruși rămși la Tiraspol și în alte orașe din stânga Nistrului după războiul din 1992.

Deși în 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor rusești din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusă și nu a fost urmat de nicio retragere, iar trupele rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 și 2001.

De altfel, în urmă cu o lună Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) împreună cu trupele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene au organizat un amplu execițiu militar care simula trecerea Nistrului și invadarea Moldovei, pentru a combate un închipuit atac terorist.

În acest moment în Transnistria sunt 1350 de militari ruși în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse , creat pe structurile Armatei a 14-a, la care se adugă aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului de menținere a păcii în stânga Nistrului.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: