SECRETARUL DE STAT DE LA FINANTE GABRIEL BIRIS A DEMISIONAT!,DAR CINE ESTE ACEST INDIVID?

8 sept.

Secretarul de stat de la Finanţe Gabriel Biriş şi-a dat demisia joi dimineaţă, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului Fiscal, premierul Dacian Cioloş acceptând-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

 

Secretarul de stat din Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș, cel despre care media a relatat că a cochetat cu un off-shore, pentru a evita taxele din România, și care a declarat că ar trebui ca românii fără venituri să plătească taxă de supraviețuire, s-a autointitulat consultant fiscal, iar toată media îl citează cu titulatura aceasta de ani de zile. Numai că, potrivit CV-ului acestuia, el nu este licențiat al vreunei facultăți cu profil economic și nici nu a dat examenul organizat de Camera Consultanților Fiscali, reguli minime pentru a putea practica meseria de consultant fiscal, potrivit legii.

Norocos și cu o carieră ca-n povești

Din CV-ul noului secretar de stat, orice om care îl parcurge va spune – a fost un om norocos. Altfel nu se poate explica cum Biriș a absolvit facultatea de Electronică, iar după aceea în CV apare că a fost angajat de una dintre cele mai mari companii de consultanță fiscală. Într-un interviu acordat în 2007 ziariștilor de la gandul.info, Biriș recunoaște că nu este licențiat pentru a putea fi consultant fiscal, așa cum prevede legea, și că a fost chestiune de noroc: “În 1988, când am terminat liceul, m-am dus la Electronică, care era la vremea respectivă cea mai bună facultate. Îmi plăceau foarte mult matematica şi fizica. Nu am profesat nici o zi după absolvire. În consultanţă am intrat cu şansă. Ca tânăr viitor absolvent al Facultăţii de Electonică am fost angajat la Coopers&Lybrand pentru departamentul de taxe”, povesteşte Biriş. În paralel, a urmat şi cursurile Facultăţii de Drept, de la Universitatea Româno-Americană.

Cum a încercat Gabriel Biriș să devină consultant fiscal

Potrivit CV-ului, a schimbat locul de muncă la finele anului 1998, când a trecut la proaspătul înfiinţatul birou din România al Haarmann Hemmelrath. “La început eram numai trei oameni. Când am părăsit compania, la sfârşitul lui 2004, firma avea 45 de angajaţi. Am fost senior manager şi am părăsit firma din postura de partener”, explică Biriş în interviu. După şapte ani petrecuţi la Haarmann Hemmelrath, se transferă la casa de avocatură Salans. Despre perioada petrecută la aceste ultime două companii, Biriş spune că a încercat să creeze o practică de consultanţă fiscală, deşi era inaccesibilă avocaţilor din considerente de legislaţie.

Vrea lege pentru el, ca să fie consultant fiscal legal

Tot în cadrul aceluiaș interviu, Biriș recunoaște că titulatura de consultant fiscal nu este una legală, dar că și-ar dori ca legea să se schimbe – pentru a putea să-și treacă la CV această titularură, care potrivit legii se câștigă prin examen. “Această problemă va trebui rezolvată pentru că, în fond, fiscalitatea e o disciplină de drept. La noi piaţa consultanţilor fiscali este dominată de economişti. Avocaţii nu ştiu fiscalitate. Pentru asta trebuie să fii prieten cu cifrele”, spune Biriş. El consideră că fiscalitatea este un domeniu “foarte sexy”, pentru că toată lumea este interesată de aşa ceva. “Dacă un avocat vorbeşte de dreptul de proprietate intelectuală sau de concurenţă sau chiar de domeniul imobiliar nu atrage atenţia. În schimb, la fiscalitate toată lumea se opreşte. Poate şi de aceea m-a ajutat să am un profil public mai accentuat decât al colegilor mei”, spunea avocatul în 2007.

Patru parteneri, două nume

La mijlocul anului 2006, împreună cu trei colegi avocaţi, se decide să mergă pe drumul propriu. Aşa apare casa de avocatură “Biriş&Goran”. Principalii clienţi ai firmei sunt din domeniul imobiliar. Biriş&Goran lucrează pentru Sema Park, Băneasa Investments, European Future Group, Adama etc. A asistat la achiziţionarea hotelului Novotel de către Immorent, a City Mall de către APN/UKA. În 2007, cea mai mare parte din veniturile Biriş&Goran provin din tranzacţii şi numai 15% din consultanţa de fiscalitate.

CV

*1989-1995 –Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Politehnica Bucureşti

*1995-2000 – Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană.

*2000 – devine membru în Baroul Bucureşti

*Martie – noiembrie 1998 – Coopers&Lybrabd

*Decembrie 1998 – Decembrie 2004 – Haarmann Hemmelrath

*Ianuarie 2005 – aprilie 2006 – Counsel, Salans

*Mai 2006 – prezent – Partener, Biriş Goran

”În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din funcţia de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie. Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit dlui secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, dl. Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu şi le asumă”, a detaliat Iolu.

El a subliniat că Guvernul nu are în vedere majorări de taxe şi impozite.

”În primul rând, cum a spus şi ministrul Finanţelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii. Biriş şi-a asumat proiectul, dar a susţinut că este regretabil că un proiect aflat în lucru a ajuns la presă.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: