POLIZEISTADT.CETATEANUL GERMAN ,GAULEITERUL LANDULUI ROMANIA A LUAT-O PE ARATURA FARA SA CEARA IOBAGILOR ROMANI ACCEPTUL,KLAUS WERNER JOHANNIS „DER TEUFEL”, LINGE TALPILE LUI HOLLANDE SI MERKEL:”ROMANIA SPRIJINA PLANUL FRANCO-GERMAN PENTRU O APARARE COMUNA IN UE!”

13 sept.

 Hollande, prima vizită în România. Mizele prezenței președintelui Franței în România / Foto: presidency.ro

„România este de acord și sprijină inițiativa franco-germană în domeniul apărării. Nu dorim o inițiativa care înlocuiește formatul NATO, ci o inițiativă care lucrează în completarea lui”, a spus Klaus Iohannis, la conferința de presă susținută alături de Francois Hollande, la vizita președintelui francez la București.

Hollande a vorbit la rândul său despre necesitatea ca UE să își protejeze frontierele. „La Bratislava trebuie să găsim soluția pentru a asigura securitatea și protecția frontierelor. Trebuie să ne asigurăm că apărarea europeană nu este doar un principiu evocat, ci trebuie să se realizeze în etape”, a spus președintele.

„Țările europene fac parte, majoritatea, din NATO. Trebuie să rămânem și să participam la acțiuni. În cazul acestei alianțe, și Europa trebuie să se organizeze. Trebuie să aiba capacitățile și mijloacele de apărare. În cazul în care într-o zi suntem amenințați, trebuie să fim autonomi. Chiar dacă țările europene sunt membre NATO, UE nu poate depinde de o putere externa în materie de apărare. Franța e foarte atașată de NATO, dar și de autonomia sa strategicăȚ, a mai spus Hollande, la București.

Inițiativa franco-germană

„În contextul deteriorării mediului de securitate a venit timpul pentru a întări solidaritatea și capacitățile militare din Europa pentru a-i proteja mai bine pe cetățeni și pentru a apăra mai bine granițele Europei”.

Este concluzia la care au ajuns Berlinul și Parisul, care au făcut un pas important pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, un domeniu sensibil care nu a întrunit consensul statelor UE.

Ideile propunerii au fost schițate de miniștrii apărării din cele două țări, Ursula Von der Leyen și Jean-Yves Le Drian, într-un document înaintat duminică serviciului de diplomație a UE și citat de Sueddeutsche Zeitung.

Franța și Germania propun ca misiunile militare – precum cele pentru combaterea migrației ilegale sau ce anti-piraterie – să fie coordonate de un Stat Major comun.

Un centru de comandă ar permite de asemenea coordonarea asistenței medicale, în vreme ce un centru logistic ar permite folosirea comună a tehnicii militare.

Propunerea mai vizează și crearea unor „grupuri tactice” – batalioane comune ale statelor UE, dar și instituirea unui buget comun pentru cercetare militară și pentru achiziții comune de tehnică mlitară.

Documentul precizează că un grup de state UE pot face pați spre această cooperare pe baza actualelor articole din Tratatul de la Lisabona, dar că toate statele UE sunt invitate să participe.

Propunerea va fi discutată la summitul UE de la Bratislava, care va avea loc vineri. Ideea unei apărări comune, care să completeze NATO, ar putea primi susținerea unor state est și central europene, precum Cehia, Ungaria sau Polonia, dar va fi primită cu reticență de Irlanda sau de Olanda.

Un opozant important al apărării comune, Marea Britanie, și-a pierdut dreptul de a vorbi după votul pentru ieșirea din UE.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: