KLAUS JOHANNIS „DER RADFAHRER”,PENALUL CU CETATENIE GERMANA ESTE DE ACORD CA SA I SE RIDICE IMUNITATEA,CA SI IN CAZUL GABRIEL OPREA!

23 sept.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea arată că este nevoie de o reformă parlamentară, afirmând că trebuie începute discuțiile cu privire la imunitate.

„Acest vot care în sine nu este singular — am mai avut astfel de situații — arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, o curățire a clasei politice și de o reformă parlamentară. Până ce nu reușim să avem oameni curați, dedicați, nu vom putea să mișcăm lucrurile. Nu vreau să se înțeleagă greșit, nu am absolut nimic de împărțit cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, fericire, sănătate și viață lungă, dar în politică cine are o problemă trebuie să înțeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică această chestiune. Sunt primul care spune că în fața legii toți suntem egali, dar în politică mai apar și alte considerente. Cum să așteptăm de la un cetățean să mai aibă încredere în Parlament dacă sunt — nu unu, doi — sunt mai mulți parlamentari care sunt urmăriți penal, alții care sunt condamnați penal? Până nu reușim să rezolvăm această chestiune și să avem în Parlament oameni care nu sunt șantajabili, care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea care i-a ales, o să avem o problemă”, a spus șeful statului.

El a precizat că trebuie demarate discuțiile cu privire la imunitate.

„Este o problemă care trebuie discutată în spațiul public, unde trebuie să avem opiniile unor specialiști de Drept constituțional. Sunt perfect deschis la o astfel de discuție. (…) Nu cred că eu trebuie să inițiez o astfel de discuție pe imunitatea președintelui, pe alte imunități da”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că „nu este nevoie să se renunțe la toate imunitățile”, motivând că se creează intenționat o falsă problemă.

„Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să-și dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foști și actuali miniștri, ceea ce trebuie schimbat este cum punem ordine între acești oameni care sunt și parlamentari și foști sau actuali miniștri. După părerea mea, aici ar trebui intervenit. (…) Trebuie rezolvată abordarea față de miniștri, trebuie să ajungă în rând cu toată lumea”, a susținut Iohannis.

Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze din Parlament, șeful statului a răspuns că „fiecare trebuie să hotărască singur ce face”.

„Senatul și Camera Deputaților trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că acolo nu se votează vinovăția sau nevinovăția cuiva, asta se stabilește în instanță, acolo se votează dacă este posibil să se continue procedura de începere a urmăririi penale sau nu”, a adăugat Iohannis.

El a susținut că în cazul celorlalte cereri venite din partea justiției în cazul demnitarilor legislația se poate relaxa pentru a permite instanțelor să își facă treaba.

„Lupta anticorupție și curățenia clasei politice nu este o marotă de a mea sau a unora care își scriu pe Facebook, este o necesitate. Fără această curățenie, primenire a clasei politice nu vom putea să mergem mai departe, nu vom putea să construim România așa acum și-o doresc românii”, a mai spus șeful statului.

Președintele Iohannis a participat joi la evenimentul „Pedalăm pentru Invictus 2017”, inițiat de Asociația Povestașii și Invictus România.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Citește și:

* Senatorii au votat împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea

* Iohannis, despre cazul Oprea: Senatorii nu au înțeles că vinovăția sau nevinovăția unui om nu este stabilită de un vot, ci de instanța

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: